Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivia wil lithiumvoorraad ontwikkelen

Datum : 21/12/2010

Bolivia wil lithiumvoorraad  ontwikkelen

BOLIVIA - Bolivia hoopt vanaf 2011 te kunnen profiteren van zijn lithiumvoorraad. Het land zal het komende jaar van start gaan met het ontginnen van de grondstof, waarvan de helft van de wereldvoorraad in Bolivia te vinden is. Ondanks dat de vraag naar lithium naar verwachting wereldwijd zal toenemen, zal de eerste fase van de productie volledig onder nationale controle blijven.

Tijdens de klimaattop in Cancún, eerder deze maand, had de Boliviaanse president Evo Morales stevige kritiek op de houding van de Westerse landen ten opzichte van het klimaatprobleem: 'Wat sommige landen hier doen, is het kapitalisme genezen. Niet de planeet”. Morales gaf ook toe dat Bolivia zelf inspanningen moet leveren om, zoals hij het uitdrukt, de energiematrix om te keren. Plannen om de grote voorraad aan lithium in Boliviaanse handen te houden sluiten hier goed bij aan.

De grondstof bevindt zich voornamelijk in het zoutmeer van Uyuni, in het zuiden van het land. Lithium wordt onder andere gebruikt in herlaadbare batterijen voor elektrische auto's. Door de toename van de productie van elektrische voertuigen zal de waarde van de grondstof naar verwachting toenemen. De druk vanuit het buitenland is daarom groot: de Japanse autoproducent Mitsubishi en Franse batterijproducent Bollore hebben eerder al aangegeven met Bolivia te willen onderhandelen. Bolivia zal internationale interventie voorlopig niet toelaten. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen en naar verwachting zal het land halverwege volgend jaar eigenhandig van start gaan met de ontginning. Morales hoopt zo te voorkomen dat een groot deel van de winsten naar het buitenland verdwijnt. Deze wil hij inzetten om de armoede binnen het land te bestrijden.

De afwering van de internationale bedrijven wordt ondersteund door een groot deel van de bevolking. Of Bolivia er in slaagt om op deze manier van de grondstof te kunnen profiteren, blijft echter de vraag. Het ontginnen van lithium is een complex en duur proces. Volgens critici wordt dit onderschat en beschikt het land over onvoldoende specialisten.
(De Wereld Morgen)

Bookmark and Share


Terug