Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivia zegt nee tegen Morales

Datum : 11/08/2018
Land : Bolivia

Bolivia zegt nee tegen Morales

Tot op heden was zijn kortste toespraak er één van 53 minuten, maar eerder deze week, tijdens een toespraak ter ere van de 193e Onafhankelijkheidsdag van Bolivia, hield president Evo Morales het al na net 30 minuten voor gezien.

Zijn presidentiële toespraak in het zuidelijke departement Potosí werd voortdurend verstoord doordat er vanuit het publiek geroepen werd “Bolivia zei nee!” en “Nee is nee!” De demonstranten verwezen hiermee naar het in 2016 door Morales verloren referendum over een vierde ambtstermijn, een uitslag die hij vervolgens negeerde en zich gewoon kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen van 2019.

Sindsdien wordt Morales overal waar hij komt of spreekt in Bolivia, door velen herinnerd aan de uitslag van dat referendum maar meestal lijkt hij niet erg onder de indruk. Toch verwees hij niet naar de demonstranten maar naar de kou als reden voor zijn ongewoon korte toespraak. “Broeders en zusters, ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken, ik ben er zeker van… we zullen onze bijeenkomst later voortzetten vanwege de kou. Niet zo zeer voor mij maar voor u. Het welkom dat wij gekregen hebben van het departement Potosí met haar ijs, haar sneeuw, we zijn er van overtuigd dat dat een goed voorteken is niet alleen voor het departement Potosí maar voor heel Bolivia”, verklaarde de president vijf minuten na het begin van zijn toespraak.

Normaal gesproken kenmerken de toespraken van Morales zich juist door haar lengte en doordat hij voortdurend de nadruk legt op de goede resultaten van zijn regering. Een gemiddelde toespraak van het staatshoofd duurt langer dan drie uur, de langste duurde zelfs 5 uur en 48 minuten.

Eerder deze week in Potosí was het ongemak van de machthebbers duidelijk zichtbaar. Nadat het staatshoofd zijn boodschap beëindigd had, zette de vicepresident de critici onder het publiek weg als ‘antipatriotten’ omdat ze niet ophielden met “Bolivia dijo no!” (Bolivia zei nee) te roepen.

Bron : www.paginasiete.bo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug