Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Boliviaanse architectuur in Parijs

Datum : 30/04/2018
Land : Bolivia

Boliviaanse architectuur in Parijs

Deze zomer zal in de Parijse Cartier Foundation voor Hedendaagse Kunst een tentoonstelling te zien zijn van de Boliviaanse architect Freddy Mamani. Mamani promoot architectuur uit de Andes en is wereldberoemd om zijn zogeheten cholets, flamboyante gebouwen met kleurrijke façades. De Boliviaanse architect zal een 'balzaal', een kenmerk van zijn gebouwen in Bolivia, het Parijse museum mogen gaan inrichten. 

"De balzaal zal dezelfde kenmerken hebben als mijn gebouwen in Bolivia," aldus Mamani. "Het zal een replica zijn om te laten zien dat onze architectuur uniek is in de wereld." Veel van Mamani's gebouwen staan in El Alto, de tweede grootste stad van Bolivia. Ze zijn een eerbetoon aan de pre-Colombiaanse Tiahuanacota cultuur, bekend om zijn kleurrijke, weelderige motieven. De grote 'balzalen' in zijn gebouwen liggen meestal op de tweede verdieping en zien eruit als een explosie van kleurrijke motieven. 

Mamani bevestigde dat de Cartier Foundation, een wereldberoemd instituut voor hedendaagse kunst, hem heeft uitgenodigd om een expositieruimte van 300 vierkante meter in te richten. "Ik voel een grote verantwoordelijkheid als vertegenwoordiger van de cultuur en identiteit van Bolivia," aldus de architect. Mamani zal volgende week naar Frankrijk reizen om toe te zien op de voortgang van de tentoonstelling, die in juli zal openen. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug