Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse coronapatiënten krijgen geen lucht

Datum : 28/08/2020
Land : Bolivia

Boliviaanse coronapatiënten krijgen geen lucht

Alsof Bolivia nog niet genoeg problemen heeft door de coronapandemie en de aanschaf van beademingsapparaten die patiënten moeten helpen overleven, blijkt nu ook een groot deel van die apparaten niet te functioneren.

In acht van de negen Boliviaanse regio’s zijn Chinese beademingsapparaten geïnstalleerd die niet functioneren, in Santa Cruz zelfs 15 van de 55. Hier melden medisch specialisten dat de apparaten hun werk voor coronapatiënten eerder belemmeren dan ondersteunen. Ook Antonio Viruez van het Hospital del Norte in El Alto, de hooggelegen zusterstad van La Paz, vertelt in de krant Pagina Siete dat zijn zeven beademingsapparaten allemaal ‘vervloekt’ zijn: ze zijn onbetrouwbaar, vallen gauw uit en worden dus bij voorkeur niet gebruikt.

Het nabijgelegen Hospital Boliviano Holandés heeft een ander probleem: er is geen plek om de vier beademingsapparaten te installeren. Dat betekent dat de regio La Paz geen gebruik kan maken van elf geleverde apparaten, terwijl het aantal besmettingen blijft stijgen.

Elders in het land is de situatie vergelijkbaar. Van de vijftig aan Cochabamba geleverde Yueshen apparaten werken er minstens acht niet en staan er 26 nog steeds in de opslag. Bovendien zijn de Chinese apparaten volgens Yercin Mamani, directeur van de regionale gezondheidszorg, basismodellen die niet geschikt zijn voor ernstig zieke patiënten.

Elders worden de apparaten noodgedwongen wel gebruikt, bij gebrek aan andere voorzieningen, maar niet voor covid19-patiënten omdat ze daar niet betrouwbaar genoeg voor zijn. Specialist Alem Cardozo uit Chuquisaca trekt de vergelijking met mobiele telefoons: “we hadden een smartphone nodig, maar ze gaven een Nokia 1100”.

Uit Beni komen weer andere klachten: het Germán Busch Ziekenhuis gebruikt de Yueshen apparaten niet ‘vanwege een juridisch probleem’. Beloftes van de centrale overheid om de problemen met de apparaten, waarvoor naar verluid zes miljoen dollar te veel betaald is, op te lossen zijn tot op heden niet nagekomen.

Bron : Página Siete
Bookmark and Share


Terug