Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse legerveteranen weigeren deelname aan herdenking vijftigste sterfdag 'Che' Guevara

Datum : 05/10/2017
Land : Bolivia

 Boliviaanse legerveteranen weigeren deelname aan herdenking vijftigste sterfdag 'Che' Guevara

Er is in Bolivia een rel uitgebroken tussen de regering en legerveteranen over de herdenking van de vijftigste sterfdag van de Argentijnse revolutionair Ernesto “Che” Guevara, die samen met Fidel Castro de Cubaanse Revolutie leidde. De Boliviaanse regering plant voor volgende week een reeks bijeenkomstem in bijzijn van buitenlandse gasten.

Een woordvoerder van de legerveteranen die gevochten hebben tegen het leger van Che willen niet deelnemen aan de officiële ceremonies. Ze zeggen dat zij eer willen betuigen aan de Bolivianen die toen zijn gesneuveld. Officials van de regering zeiden te verwachten dat de veteranen de herdenkingen bijwonen.

Che Guevara, een van Cuba’s belangrijkste ideologen, werd op 8 oktober 1967 gevangengenomen en daags erna doodgeschoten door Boliviaanse regeringstroepen. Che had Cuba verlaten om elders in Latijns Amerika guerrillagroepen op te zetten.

Volgens lokale media zei Mario Moreira, vertegenwoordiger van de veteranen: “We willen niet deelnemen omdat we denken dat het een politieke zaak is geworden. Hoe kunnen we eer betuigen aan de Cubaanse guerrillero’s? De Boliviaanse staat, de het volk vertegenwoordigt, heeft de plicht eer te betuigen aan ons, wij verdedigden de natie en 59 soldaten hebben hun leven gegeven.”

Het Boliviaanse leger vocht tussen 1966 en 1967 een bittere strijd tegen het kleine legertje (47 man) van Che, die eindigde met de gevangenname en dood van Che. De veteranen zien niets in de suggestie van minister van Defensie, Reymi Ferreira, dat de herdenkingen een manier waren om “wonden te helen” tussen Bolivia en Cuba. Volgens Moreira is het onmogelijk eer te betuigen aan “een vreemdeling die pijn en verdriet heeft gebracht aan Boliviaanse families.”

“Als Che had gewonnen, zou ons land anders zijn geweest. Dank zij ons hebben wij legale regeringen.” Hij voegde eraan toe dat de veteranen deel zullen nemen aan een mis ter nagedachtenis aan hun doden.

Bolivia is een politieke bondgenoot van Cuba en de linkse regering van Evo Morales en het caribische eiland onderhouden nauwe politieke en diplomatieke betrekkingen. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug