Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse mijnwerkers blokkeren toegang tot La Paz

Datum : 13/09/2012
Land : Bolivia

Boliviaanse mijnwerkers blokkeren toegang tot La Paz

De toegangswegen tot de belangrijkste stad van Bolivia, La Paz, is geblokkeerd door mijnwerkers die eisen dat de regering een deel van een tin en een zinkmijn overdraagt. Honderden mijnwerkers die behoren tot een private coöperatie hebben de drie belangrijkste snelwegen naar La Paz geblokkeerd. De Colquiri-mijn, die vroeger eigendom was van het Zwitserse bedrijf Glencore, werd in juni door de overheid onteigend. Verschillende mijnbouwgroepen ruziën sindsdien over de leiding. De politie zegt dat ze dynamiet van rivaliserende groepen in beslag hebben genomen. Functionarissen zeiden dat de mijnwerkers ook de weg van La Paz naar Chili hebben afgezet, die tevens leidt naar Peru en de noordelijke Yungas-regio. 

Een woordvoerder van de demonstranten, Simon Condori, zei dat de mijnwerkers bij de drie blokkades zouden blijven tot er een positief resultaat voor de private cooperatie is bereikt. De groepering zegt dat de regering instemde met de overhandiging van de rijkste ader in de Colquiri-mijn. Een rivaliserende groep in dienst van het staatsbedrijf Comibol wil dat de regering de gehele mijn overneemt en andere groepen het ontginnen verbiedt. Een vakbondsleider van Combibol, Severino Estallani, zei dat 5000 van haar leden op weg naar La Paz waren om hun eisen te laten horen. De tegenover elkaar staande groepen kruisten hun paden tijdens hun marsen in La Paz op dinsdag en begroetten elkaar met beledigingen.

De Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Romero, riep beide groepen op tot vreedzame demonstraties. Tevens riep hij de groepen op om in onderhandeling met de overheid te treden.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug