Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse mijnwerkers stoppen blokkades na akkoord

Datum : 26/09/2012
Land : Bolivia

Boliviaanse mijnwerkers stoppen blokkades na akkoord

De Boliviaanse regering en de Federatie van Cooperatieve Mijnwerkers  (Fencomin) hebben gisteren op het laatste moment een akkoord getekend om voor diverse eisen uit de sector een oplossing te vinden. Mijnwerkers hebben de wegblokkades, die al dagen duren, opgeheven.

De minsters van Mijnbouw, Marop Virreirea, en van Arbeid, Daniel Santalla, tekenden de overeenkomst met de voorzitter van Fencomin, Albino García, die aankondigde dat zijn organisatie alle wegblokkades zal opheffen. Duizenden mijnwerkers blokkeren sinds twee dagen wegen in zes van de negen departementen van Bolivia.

Volgens het akkoord zal de overheid aandacht besteden aan economische en wettelijke petities, zonder in details te treden. Het akkoord betekent niet het einde van het conflict tussen Fencomin en de Vakbonds Federatie van Mijnwerkers in Bolivia (FSTMB) over de controle van de mijn Colquiri.

Over dit laatste vindt er in hoofdstad La Paz een bijeenkomst plaats van minister Carlos Romero en de leiders van beide bonden. De mijnwerkers van de FSTMB genieten de steun van Central Obrero Bolivina (COB, de Boliviaanse Arbeiders Centrale), die vandaag een algemene staking van 72 uur heeft uitgeroepen. Daaraan doen leraren, arbeiders uit de gezondheidszorg en personeel van de universiteiten mee.

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug