Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse minister Binnenlandse Zaken neemt ontslag

Datum : 28/09/2011
Land : Bolivia

Boliviaanse minister Binnenlandse Zaken neemt ontslag

De Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken, Sacha Lorenti, heeft zijn ontslag ingediend. De minister werd heftig bekritiseerd door het optreden van de politie tijdens een protestmars in het land. Afgelopen zondag gebruikte de politie traangas en arresteerde honderden activisten tijdens een protest tegen de aanleg van een weg in de amazone. Zijn vice-minister is ook afgetreden. De minister van Defensie nam eerder al ontslag door het politieoptreden.

Ondertussen blijft de aanleg van de weg door de Amazone een discussiepunt in het land. President Evo Morales heeft aangekondigd de bouw te gaan uitstellen, totdat er een referendum gehouden is. De weg, van driehonderd kilometer lang, moet Brazilië gaan verbinden met havens in Peru en Chili. Hij zal dwars door een natuurreservaat lopen, waar zo’n 50.000 mensen van verschillende inheemse bevolkingsgroepen wonen.

Afgelopen zondag protesteerden zo’n duizend mensen in een vijfhonderd kilometer lange protestmars. De politie zou met ‘extreem geweld’ hebben opgetreden. Lorenti zei eerst achter het politieoptreden te staan, omdat het een botsing met voorstanders van de regering zou hebben voorkomen. Ook zei hij echter dat noch hij, noch president Morales opdracht had gegeven voor dit harde optreden. 

De controverse rondom de weg in de Amazone komt hard aan voor de regering van Morales. De president werd altijd gezien als een voorvechter van de inheemse belangen in Bolivia. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug