Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse oppositie wil nieuwe verkiezingen

Datum : 04/11/2019
Land : Bolivia

Boliviaanse oppositie wil nieuwe verkiezingen

De belangrijkste oppositieleider van Bolivia riep afgelopen zondag op tot nieuwe verkiezingen om de politieke crisis op te lossen die de natie overspoelt. Een betwiste stemming op 20 oktober waarvan de Boliviaanse autoriteiten hebben gezegd dat deze werd gewonnen door de linkse president Evo Morales, heeft geleid tot protesten. Voormalig Boliviaans president Carlos Mesa (foto), de naaste concurrent van Morales, zei: "De beste oplossing voor deze crisis is een nieuwe verkiezing."

De straten van Bolivia waren overwegend rustig tijdens het weekend, met enkele verspreide wegblokkades en vredige bijeenkomsten. Maar de retoriek van de regering en van de oppositie werd op zondag grimmiger. Mesa (66), die van 2003 tot 2005 president was van Bolivia, zei dat zijn aanhangers in vreedzame protesten op straat zullen blijven totdat een oplossing voor de crisis is bereikt. De oppositie riep eerder al Morales op om af te treden. Aanhangers van Morales en Mesa botsten in protesten in de nasleep van de verkiezingen. Twee mensen werden vorige week woensdag gedood bij onlusten, de eerste doden in een gespannen patstelling die bijna twee weken duurt.

Morales (60) is al bijna 14 jaar aan de macht. Hij werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen met amper meer dan de 10 procentpuntmarge die nodig was voor een directe overwinning, waardoor een tweede ronde werd vermeden. De uitslag kwam temidden van verwarring, nadat het tellen van de stemmen een dag lang was gestopt, op het moment dat de verkiezingen schijnbaar op weg waren naar een tweede ronde.

Nadat het tellen van de stemmen opnieuw was opgestart door de autoriteiten te midden van een protest van de oppositie, buitenlandse regeringen en verkiezingswaarnemers, was er een sterke omslag in de stemmen in het voordeel van Morales. Hij kreeg net genoeg stemmen om een riskantere tweede ronde te voorkomen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug