Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse president herkozen tot vakbondsleider cocaboeren

Datum : 09/07/2012
Land : Bolivia

Boliviaanse president herkozen tot vakbondsleider cocaboeren

Evo Morales, de president van Bolivia, is herkozen tot leider van de Boliviaanse vankbond van cocaboeren, een post die hij sinds 1996 bekleedt. 

Morales spoorde tijdens een bijeenkomst in Cochabamba de telers aan tewerken aan een betere controle van de productie van het cocablad. Dit zou helpen om de beschuldigingen te weerleggen dat de telers betrokken zijn bij drugshandel, volgens Morales.
 
Hij heeft er lang bij de Verenigde Naties op aangedrongen om de ban op het kauwen van cocabladeren op te heffen, omdat dit deel uitmaakt van het Boliviaanse erfgoed.  Cocabladeren, de ruwe grondstof voor cocaïne, is in 1961 door de VN tot een illegaal product verklaard. 
 
Morales bedankte de vertegenwoordigers van de cocaboeren ervoor dat ze hem opnieuw als leider hadden gekozen. Hij vroeg hen dringend zich te houden aan de beslissingen van de vakbond, zoals: 
* een klein areaal van 40 vierknte meter per familie voor de eigen teelt van coca
* geen verbouw van coca in nationale parken of beschermde gebieden
* geen verbouw buiten de gebieden die zijn gereserveerd voor traditionele verbouw
 
“Er kan geen nul-coca zijn, maar er kan ook geen ongereguleerde teelt van coca zijn. Julie weten, broeders, dat een deel verdwijnt in drugshandel”, zei Morales. Bolivia is wereldwijd de derde grootste producent van coca, na Colombia en Peru. Coca wordt al duizenden jaren in de Andes gebruikt als en mild stimulerend middel en als een heilig medicinaal kruid. 
 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug