Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse president maakt excuus voor 'grap'

Datum : 19/11/2015
Land : Bolivia

Boliviaanse president maakt excuus voor 'grap'

De Boliviaanse president Evo Morales heeft excuses gemaakt voor zijn opmerking over de mogelijke seksuele geaardheid van minister van Gezondheid Ariana Campero. Hij zei niemand te hebben willen beledigen en seksuele diversiteit te respecteren. 

Campero, een 29-jarige arts, heeft soortgelijke opmerkingen gehad van andere Boliviaanse politici. President Morales maakt zijn opmerking tijdens een officiële ceremonie in de noordelijke provincie Beni. Hij merkte dat Campero met een andere vrouw stond te praten en geen aandacht besteedde aan zijn speech. Daarop zei hij: “Ik wil niet denken dat u lesbisch bent minister. Luistert u naar me.” 

Zijn opmerking leidde tot reacties van gay-organisaties. “En al was de minister lesbisch? Wat is dan het probleem?”, vroeg het Boliviaanse Netwerk van Lesbische Vrouwen. Morales gaf een verklaring uit waarin hij “nederig en oprecht” zijn excuses aanbood. Hij voegde eraan toe: “We respecteren diversiteit en dat staat duidelijk in onze grondwet.”

Bolivia heeft gelijkheid van de seksen in de wet staan en veel vrouwen bekleden hoge politieke posten. Maar ze hebben meerdere malen te maken met seksistische opmerkingen. Zo kreeg Campero al eerder van vicepresident Alvaro García te horen dat “ze moest trouwen.”

Ze antwoordde via Twitter met een foto van de biseksuele Mexicaanse schilderes Frida Kahlo en de boodschap: “Ik zal niet mijn mond houden, ik word niet onderdanig. Het is jammer dat er nog steeds seksisten onder ons zijn.”

 

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug