Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse president Morales treedt af

Datum : 11/11/2019
Land : Bolivia

Boliviaanse president Morales treedt af

Na bijna veertien jaar treedt Evo Morales af als president van Bolivia. Morales werd afgelopen 20 oktober herkozen als president, maar er volgden grootschalige protesten door vermoedens van verkiezingsfraude. Ook de bevelhebbers van de krijgsmacht en politie riepen op tot Morales’ aftreden. Nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten verklaarde dat er bewijs van datamanipulatie was, kondigde Morales op zondag 10 november zijn aftreden aan.

Morales zelf noemt zijn aftreden een “coup” die op gang is gezet door antidemocratische oligarchen. Zijn tegenstander, Carlos Mesa, noemde het daarentegen “het einde van een tirannie”. Intussen houdt de onrust aan en is er niemand die het land bestuurt. Ook degenen die volgens de grondwet Morales tot aan nieuwe verkiezingen zouden moeten vervangen, de vicepresident en de voorzitter van de Senaat, zijn opgestapt. 

Morales was sinds 2006 aan de macht en werd vorige maand voor de vierde keer herkozen. In 2016 probeerde hij via een referendum het limiet op het aantal presidentstermijnen te schrappen, maar een meerderheid van de bevolking stemde tegen. Later voerde het Constitutionele Hof de wijziging alsnog door.

Wanneer nieuwe verkiezingen volgen, is nog niet duidelijk.

Bron : NOS, Latin American Herald Tribune, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug