Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boliviaanse regeringspartij wil termijn president Morales verlengen

Datum : 21/09/2017
Land : Bolivia

Boliviaanse regeringspartij wil termijn president Morales verlengen

Parlementsleden van de regeringspartij MAS (Beweging voor het Socialisme) hebben het Constitutionele Hof gevraagd het president Evo Morales toe te staan om zich kandidaat te stellen voor een vierde termijn, ook al is dit tegen de grondwet.

Anderhalf jaar geleden stemden Bolivianen nog tegen een voorstel de grondwet te veranderen zodat Morales kon worden herkozen. De president zei toe de uitslag van het referendum te zullen respecteren. Hij is sinds 2006 aan de macht.

De parlementsleden van de MAS en twee leden van de partij Democratische Eenheid vragen nu het artikel over de tijdslimiet in de grondwet “niet van toepassing” te verklaren. Ze willen ook dat de tijdslimiet voor andere ambten, zoals gouverneur, burgemeester en parlementslid wordt geschrapt.

Het Constitutionele Hof heeft 15 dagen de tijd om het verzoek te accepteren of te verwerpen en vervolgens 45 dagen om tot een besluit te komen. Als Morales herkiesbaar wordt en hij zou winnen, dan kan hij tot 2025 aan de macht blijven.

Veel Bolivianen die “nee” stemden in het referendum zeiden dat ze niet willen dat Morales 19 jaar president blijft. Ook al zei Morales de uitslag te accepteren, later zei hij te geloven dat de uitslag het resultaat was van een “vuile oorlog” tegen hem.

Kort voor het referendum waren er aantijgingen dat Morales zijn macht had misbruikt door een Chinees bouwbedrijf te bevoordelen; Morales ontkende dat. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug