Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Boliviaanse satelliet winstgevend

Datum : 21/12/2018
Land : Bolivia

Boliviaanse satelliet winstgevend

Het Boliviaanse Ruimtevaart Agentschap ABE meldde in de week voor kerst meer dan tevreden te zijn over de op 20 december 2013 in China gelanceerde communicatiesatelliet Túpac Katari (TKSAT-1). Volgens topman Iván Zambrana op een persconferentie leverde de satelliet in haar eerste levensjaar al zeven miljoen dollar op, en vanaf 2016 zelfs meer dan vijfentwintig miljoen per jaar.

“Bij elkaar opgeteld is de winst dus ongeveer 102,2 miljoen dollar, geld dat we aan anderen hadden moeten afstaan als we geen eigen satelliet gehad zouden hebben”, aldus Zambrana. Hij herinnerde zijn publiek er aan dat Bolivia 35 jaar lang “buitenlandse satellieten moest inhuren, die we in dollars moesten betalen en waarvoor we contracten in het Engels moesten ondertekenen.”

Afgezien daarvan was het vanaf het begin uitdrukkelijk de bedoeling dat het satellietprogramma een einde zou maken aan de discriminatie op gebieden als toegang tot informatie en communicatiemiddelen. Met name Bolivianen buiten de grote steden hebben volgens Zambrana baat bij de verbeterde communicatie.

De satelliet is gebouwd in China door het bedrijf Grote Muur en kostte ongeveer driehonderd miljoen dollar. Dit bedrag is voor 85 procent gefinancierd met een krediet van de Chinese Ontwikkelingsbank en voor het resterende gedeelte door de Boliviaanse overheid. Lokaal personeel in La Paz en Santa Cruz is in China opgeleid om ‘s lands eerste satelliet te kunnen bedienen.

De voornaamste klanten van ABE zijn het staatsbedrijf voor de telecommunicatie Entel en particuliere telefoonbedrijven als Viva en Tigo. Daarnaast maken ook de douanediensten gebruik van TKSAT en worden er televisiesignalen mee doorgegeven. Omdat de satelliet nog steeds dertig procent aan capaciteit beschikbaar heeft, garandeert ABE dat het project uiteindelijk winstgevend zal zijn.

De satelliet is genoemd naar de inheemse leider die in 1781 door de Spaanse koloniale overheersers samen met zijn echtgenote Bartolina Sisa gevierendeeld werd voor het leiden van een opstand tegen de Europese overheersing. ABE heeft vergevorderde plannen om een tweede satelliet de ruimte in te sturen en die Bartolina Sisa te noemen. Helaas zijn volgens Zambrana de plannen voor deze satelliet, die moet helpen bij de locatie van winbare grondstoffen en met landbouwbeheer, voorlopig “vanwege begrotingstechnische redenen” uitgesteld.

Bron : El Deber
Bookmark and Share


Terug