Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Boliviaanse suikersector herstelt zich, maar export hapert

Datum : 17/11/2012
Land : Bolivia

Boliviaanse suikersector herstelt zich, maar export hapert

De Boliviaanse suikersector herstelt zich. Maar de producenten raken maar niet aan vergunningen om de overschotten te exporteren. In het oostelijke departement Santa Cruz, waar vier van de vijf Boliviaanse suikerraffinaderijen staan, komen ze dit jaar aan meer dan 500.000 ton suiker. Daardoor is er nu een overschot van 138.000 ton. Daarmee spoelt Bolivia de slechte herinneringen van 2010 door. Toen haalde de sector in Santa Cruz niet eens 400.000. Door het slechte weer viel de productie fors terug. De regering hield de prijzen laag. Door het prijsverschil met buurland Peru werden grote hoeveelheden suiker de grens over gesmokkeld.

Om de bevoorrading niet in het gedrang te brengen, verbood de regering toen de export van suiker en begon ze suiker uit Colombia te importeren. Ondertussen bracht ze de suikerprijs meer in overstemming met de marktprijs, waardoor de situatie weer normaliseerde. Het exportverbod blijft echter van kracht. De producenten willen de 138.000 ton naar Chili, Colombia, Peru en de Verenigde Staten uitvoeren, maar krijgen daarvoor geen vergunningen.

"De producenten hebben zware inspanningen geleverd om hun gewassen aan te passen en zich te wapenen tegen de grillige weersomstandigheden", aldus Hugo Gutiérrez, voormalig voorzitter van de Unie van Suikerrietproducenten van Santa Cruz. "Aan de ene kant geeft de regering ons financiële steun, maar aan de andere kant sluit ze de deur naar de export."

In 2009 voerde de sector voor 75 miljoen dollar (bijna 60 miljoen euro) uit. De eerste negen maanden van dit jaar was de suikerexport nauwelijks goed voor 17.000 dollar (13.000 euro). De internationale suikerprijzen zijn ook fors aan het dalen. Begin dit jaar kostte een ton suiker 800 dollar (630 euro), nu 500 dollar (390 euro).

De suikeroogst begon in mei en eindigt deze maand.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug