Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolivianen vieren nieuwjaar 5524

Datum : 23/06/2016
Land : Bolivia

Bolivianen vieren nieuwjaar 5524

Boliviaanse indianen vierden dinsdag de “terugkeer van de zon”, die het begin van het jaar 5524 markeert in Andes en Amazone culturen. De belangrijkste nieuwjaarsviering vond plaats op de archeologische locatie Tiahuanaco, ook bekend als Tiwanaku, zo’n 70 kilometer ten noordoosten van La Paz.

Gelijksoortige vieringen vonden plaats op 20 heilige plaatsen in de Andes en Amazone regio’s. De kalender van de inheemse bevolking in deze regio’s is opgebouwd uit vijf zonnecycli van 1000 jaar plus de 524 jaar sinds de komst van Europeanen naar Amerika in 1492.

Voor de Aymara’s, Inca’s, Azteken en Maya’s is de zon een godheid die hun leven richting geeft. Voor de Aymara’s is 21 juni het begin van een nieuwe cyclus, zowel voor hun kalender als hun dagelijks leven. Deze dag markeert het begin van de oogst en het begin van vieringen om de god Inti, de zon, en godin Pachamama, moeder aarde, te eren voor het planten begint in september.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug