Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro aan kop voor presidentschap Brazilië

Datum : 07/06/2018
Land : Brazilië

Bolsonaro aan kop voor presidentschap Brazilië

De extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro gaat aan kop voor de Braziliaanse verkiezingen van oktober dit jaar. Hij heeft volgens peilingen van afgelopen dinsdag de steun van 25 procent van de kiezers, gevolgd door de centrumlinkse kandidaat Ciro Gomes met 12 procent.

De peiling van de politieke nieuwswebsite Poder360 laat zien dat de strijd gedomineerd wordt door rechts en links. De steun voor de centrumkandidaat en voormalig gouverneur van São Paulo - Geraldo Alckmin – blijft op 7 procent staan.

Bolsonaro zou ook winnen in een tweede ronde tegen een rivaal met een marge van ten minste 10 procentpunten, volgens Poder360. Bolsonaro, een voormalig legerkapitein, zegt dat hij generaals zal opnemen in zijn kabinet en dat de politie criminelen mag doodschieten als ze worden beschoten.

Hij heeft een vroege voorsprong genomen met brede steun voor zijn harde anti-misdaad en anti-corruptie standpunten en hij heeft een schone staat van dienst bij een electoraat dat genoeg heeft van politieke corruptie.

In een tweede ronde zou Bolsonaro nog een kandidaat tegen corruptie verslaan met 35 procent verslaan: milieudeskundige Marina Silva. Van Gomes zou hij winnen met 34 tegen 21 procent, van Alckmin met 31 tegen 20 procent en van de linkse kandidaat Fernando Haddad met 35 tegen 20 procent.

Haddad zou de kandidaat van de Arbeiderspartij (PT) kunnen worden, omdat haar oprichter, de gevangenzittende ex-president Lula da Silva, vanwege een corruptieveroordeling niet meer kan meedoen aan de verkiezingen.

Bij afwezigheid van Lula wordt Gomes waarschijnlijk de vertegenwoordiger  van Brazilië's linkerzijde. Gomes, voormalig gouverneur van de staat Ceará, heeft aanzienlijke steun in de arme noordoostelijke regio.

De peiling omvatte ook de voormalige burgemeester van São Paulo, João Doria, die kandidaat is voor het gouverneurschap van de staat voor de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB) van Alckmin. Sommige sectoren van de partij denken dat hij een betere kandidaat is dan de voormalige gouverneur, maar volgens peiling staat hij een procentpunt achter Alckmin.

Voormalig minister van Financiën Henrique Meirelles, de uitverkorene van president Michel Temer als kandidaat van de regerende Braziliaanse Democratische Bewegingpartij (MDB), haalde slechts 1%, net als een andere miljonair in de peilingen, de handelsmagnaat Flavio Rocha.

In de telefonische enquête werden tussen 25 mei en 31 mei 10.500 mensen door het hele land bevraagd. Poder360 zei dat het een foutenmarge van 1,8 procent omhoog of omlaag had.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug