Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bolsonaro: 'Argentinië moet beleid Macri volgen'

Datum : 24/10/2019
Land : Argentinië

Bolsonaro: 'Argentinië moet beleid Macri volgen'

De Braziliaanse president Bolsonaro waarschuwt Argentinië alvast voor de verkiezingen die zondag plaatsvinden: een mogelijke overwinning van de kandidaat uit de oppositie, Alberto Fernández, zou het handelsblok Mercosur op het spel kunnen zetten.

Tegenover journalisten in Tokio, waar hij op een officieel bezoek is, zei de Braziliaanse president dat de terugkeer naar de linkse Christina Kirchner, die als Fernandez’s vicepresident meedoet aan de verkiezingen, “Mercosur als geheel in gevaar kan brengen”.

Kichner, die nu senator is, was tussen 2007 en 2015 president van Argentinië.

“Wat we willen is dat Argentinië het handelsbeleid van Macri voortzet als de oppositie wint,” zei Bolsonaro, hierbij refererend aan de huidige president van Argentinië. “Zo niet, dan moeten we met Paraguay en Uruguay een beslissing nemen.”

Hij gaf hierbij geen details wat dit besluit zou zijn, maar noemde de tijdelijke schorsing van Paraguay van het handelsblok in 2012 als voorbeeld van een mogelijke sanctie.

Mercosur is een handelsblok dat in 1991 is opgericht en op het moment bestaat uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay als volwaardige leden. Venezuela was dit ook, tot het moment dat het werd verbannen in 2016.

Naar verwachting lijkt de conservatieve Macri het te gaan verliezen van Fernandez. In de voorronde won Fernández met zestien punten verschil. Dit leidde tot een uitverkoop van Argentijnse peso’s op de markt waardoor de regering maatregelen moest nemen om valuta te controleren om een val van de peso tegen te gaan.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug