Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bolsonaro belooft in Davos een nieuw Brazilië

Datum : 24/01/2019
Land : Brazilië

Bolsonaro belooft in Davos een nieuw Brazilië

De nieuwe president van Brazilië, Jair Bolsonaro, sprak afgelopen dinsdag in Davos de zakenwereld toe en beloofde de grootste economie van Latijns Amerika om te vormen tot een meer investeringsvriendelijk land. Tijdens zijn eerste internationale reis sinds hij president werd, hield Bolsonaro de keynote speech op het World Economic Forum (WEF).

"De Braziliaanse economie is nog steeds relatief gesloten voor buitenlandse handel en om die situatie te veranderen is een van de belangrijkste verplichtingen van mijn regering", zei Bolsonaro, volgens een WEF-vertaling. "U kunt er zeker van zijn dat tegen het einde van mijn ambtsperiode ons economisch team onder leiding van minister Paulo Guedes in de rangorde van de 50 beste landen ter wereld zal verschijnen om zaken te doen," voegde hij eraan toe.

Zijn opmerkingen zullen waarschijnlijk goed worden ontvangen door marktdeelnemers, na meer dan een decennium van interventionistisch beleid van vorige regeringen. De afwezigheid van president Donald Trump op het vijfdaagse evenement van dit jaar heeft de leider van Brazilië in de schijnwerpers gezet, drie weken na zijn inauguratie.

De bijeenkomst vindt plaats zonder een paar van zijn grootste namen, doordat verschillende wereldleiders ervoor kiezen om thuis te blijven om binnenlandse crises te bestrijden.  Desalniettemin wordt het forum nog steeds gezien als een kans voor internationale staatshoofden om samen te komen om de wereld op een goede koers te zetten.

Bolsonaro zei dat zijn reis naar Zwitserland een "geweldige kans" was om de unieke omslag in zijn land te laten zien. "En ook een kans voor mij om jullie allemaal kennis te laten maken met het nieuwe Brazilië dat we aan het bouwen zijn", voegde hij eraan toe.  De 63-jarige extreemrechtse nationalist behaalde eind vorig jaar een grote verkiezingsoverwinning, waarin hij beloofde het politieke moeras droog te leggen en diepgewortelde corruptie te bestrijden.

De leidinggevende index van het land bereikte eind vorige maand een recordhoogte, te midden van een beter beleggersvertrouwen over de pensioenhervormingsplannen van de nieuwe regering. De Bovespa, een van de best presterende indexen wereldwijd, bereikte een recordhoogte en overschreed de 96.000 punten op vorige week vrijdag.

Bolsonaro wordt op de bijeenkomst van het WEF vergezeld door een aantal ministers van zijn kabinet. Maar het is de aanwezigheid van de door de VS getrainde advocaat van de vrije markt, Paulo Guedes, die beleggers bijzonder enthousiast heeft gemaakt. Bolsonaro’s keynote speech is naar verluidt geschreven en herzien door Guedes.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug