Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro benoemt vrouwen in overgangsteam

Datum : 09/11/2018
Land : Brazilië

Bolsonaro benoemt vrouwen in overgangsteam

Nadat hij eerder veel kritiek gekregen had op het feit dat zijn overgangsteam uitsluitend uit (blanke) mannen bestond, heeft de aanstaande president van Brazilië Jair Bolsonaro inmiddels ook vier vrouwen in dit team benoemd. Het team moet de transitie naar een nieuwe regering voorbereiden. Eén van die vrouwen is Silvia Nobre Waiãpi (42), afdelingshoofd van het centrale legerziekenhuis, van inheemse komaf en met wellicht een meer diverse achtergrond dan de andere mensen om hem heen.

Geboren bij de Waiãpi, een inheems volk in de noordelijke deelstaat Amapá, werd ze als drie-jarige geadopteerd door een familie in de deelstaatshoofdstad Macapá. Met 13 was ze al moeder en een jaar later liet ze haar kind achter in haar geboortedorp en vertrok ze naar Rio de Janeiro voor een opleiding. In eerste instantie leefde ze daar op straat, maar later verkocht ze tweedehands boeken van deur tot deur, was ze onder meer actrice en werkte als fysiotherapeute.

Haar geloof behoedde haar naar eigen zeggen voor problemen en ze nam zichzelf als kind al voor “om mijn land trots op mij te maken.” Ze koos een moeilijke route, kreeg als tiener nog twee kinderen en is inmiddels al grootmoeder. Na een toneelopleiding kreeg ze een baan bij TV Globo en ontdekte een nieuwe passie: hardlopen. Daardoor kreeg ze een studiebeurs om fysiotherapie te studeren. Na haar afstuderen behandelde ze een groep mariniers en via hen kwam ze in contact met het militaire leven.

Ze solliciteerde naar een baan bij het leger en werd zodoende de eerste inheemse Braziliaanse die in dienst ging. Sinds 2016 geeft ze, met de rang van 2e luitenant, leiding aan de afdeling voor lichamelijke revalidatie van het centrale legerziekenhuis. Silvia Nobre Waiãpi is niet alleen erg uitgesproken over het leger, maar ook over zaken aangaande de inheemse bevolking van Brazilië. Ze reist regelmatig terug naar Amapá om leden van haar volk te bezoeken.

De andere drie vrouwen in het transitieteam zijn de econome Clarissa Costalonga e Gandour, milieudeskundige Liane de Moura Fernandes en luitenant-kolonel van de brandweer Márcia Amarilio.

Bron : Folha de S.Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug