Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro cancelt bezoek aan New York

Datum : 07/05/2019
Land : Brazilië

Bolsonaro cancelt bezoek aan New York

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een bezoek aan New York afgezegd na protesten van activisten op het gebied van klimaat en LGBTQ-rechten. Hij zou eind mei een ceremonie bijwonen die voor hem georganiseerd was door de Braziliaans-Amerikaanse Chamber of Commerce, die hem verkozen had tot persoon van het jaar. Verschillende instellingen weigerden dit evenement te hosten.

Protesten kwamen onder andere van milieu-organisatie Greenpeace, die Bolsonaro een "dreiging voor de Braziliaanse ecosystemen" noemt. Ook burgemeester Bill de Blasio noemde de Braziliaanse president "een zeer gevaarlijke man." In een interview met radiostation WNYC zei hij vorig jaar: "Hij is niet alleen gevaarlijk om zijn racisme en homofobie, maar ook omdat hij helaas de persoon is die kan bepalen wat er met de Amazone zal gebeuren."

Het Amerikaanse Museum voor Nationale Geschiedenis aanvankelijk een gala-diner organiseren voor Bolsonaro, maar trok zich terug na hevige protesten naar aanleiding van het milieubeleid van Bolsonaro. Ook andere sponsoren zoals Delta Airlines en the Financial Times hebben hun steun ingetrokken. De woordvoerder van Bolsonaro noemt als reden van zijn afzegging de "weerstand en doelbewuste aanvallen" van Bill de Blasio, burgemeester van New York, en andere organisatoren.

De Braziliaans-Amerikaanse Chamber of Commerce is een non-profitorganisatie gericht op het promoten van handel, investeringen en culturele relaties tussen de twee landen. Ieder jaar reikt de organisatie verschillende prijzen uit aan personen van het jaar, waar Bolsonaro er dit jaar een van was. In een verklaring op de website wordt als reden opgegeven dat de Braziliaanse president "sterke intentie om nauwere handelsrelaties en diplomatieke relaties tussen Brazilië en de Verenigde Staten te bevorderen en zijn vaste voornemen om een sterk en duurzaam partnerschap te bouwen tussen de twee naties."

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug