Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro dreigt licentie TV-zender in te trekken

Datum : 31/10/2019
Land : Brazilië

Bolsonaro dreigt licentie TV-zender in te trekken

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft afgelopen woensdag gedreigd de licentie van de zender in trekken. Dit na een televisiereportage waarin hij wordt gelinkt met een voormalige politieagent die wordt beschuldigd van de moord op raadsvrouw Marielle Franco in Rio de Janeiro in maart 2018.

Enkele uren voor de moord zou de verdachte tegen de portier hebben gezegd dat hij naar Bolsonaro’s huis ging, waarna de portier hem toegang verleende tot de gesloten gated community, zo bracht TV Globo (het grootste televisienetwerk van Brazilië) afgelopen dinsdag naar buiten. Aldaar kwam de verdachte samen met een andere agent die wordt verdacht van de moord op Franco.

De zaak heeft geleid tot grote protesten van Brazilianen die woest waren dat een donkere, openlijk lesbische pleitbezorgster van mensenrechten werd neergeschoten. De voormalige agenten Ronnie Lessa en Elcia de Queiroz zijn een jaar later aangehouden en aangeklaagd voor de dood van Franco. Hun advocaat heeft verklaard dat beiden onschuldig zijn.

De aanklagers van de staat Rio hebben woensdag gemeld dat de portier een fout had gemaakt. Tijdens een nieuwsconferentie zeiden aanklagers dat het Lessa was die de intercom beantwoorde en Queiroz binnenliet. Lessa woont twee uur van Bolsonaro vandaan.

Bolsonaro heeft ieder verband met de zaak ontkend. Hij zei dat hij in Brasilia in het Congres was ten tijde van de moord. De rapportage van Globo bevestigt dit. Hij beschuldigt de media en zijn voormalig bondgenoot, gouverneur Wilson Witzel, van het samenspannen tegen hem en zijn familie en hintte erop dat Globo niet hoeft te rekenen op een verlenging van de tv-licentie in 2022.

In een verklaring zegt Globo de opmerking van Bolsonaro te betreuren, maar dat het als doel heeft het Braziliaanse publiek te informeren. Volgens de zender heeft de portier tegen de politie gezegd dat iemand in de woning van Bolsonaro geïdentificeerd als “Mr. Jari” de bezoeker heeft binnengelaten en vervolgens de zorg van de portier heeft weggewuifd toen de auto naar een ander huis reed.

Bolsonaro’s minister van Justitie, Sergio Moro, heeft de Braziliaanse hooggeplaatste aanklager, Augusto Arasto, gevraagd de bewering van de portier te onderzoeken. Hierbij stelt hij dat de portier een valse verklaring heeft gegeven of een fout gemaakt, of onderdeel is van een bredere samenzwering tegen de president.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug