Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro laat inheemse bevolking in de steek tijdens corona

Datum : 15/06/2020
Land : Brazilië

Bolsonaro laat inheemse bevolking in de steek tijdens corona

Inheemse bevolkingsgroepen in Brazilië voelen zich sinds de uitbraak van de coronapandemie in de steek gelaten door hun president Jair Bolsonaro.

Het eerste slachtoffer van COVID-19 onder de Braziliaanse inheemse bevolking was de 15-jarige Alvanei Xirinana. Hij behoorde tot de Yanomami, een relatief geïsoleerd levende stam in de Amazone. Bolsonaro heeft gedurende de gehele pandemie nog geen woord gerept over het aantal coronadoden onder de inheemse bevolking. De enige woorden namens zijn regering werden uitgesproken door de minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten Damares Alves. Ze reageerde op de dood van Xirinana, de suggestie wekkend, dat er aanwijzingen waren dat het kind overleden was door bioterrorisme, terrorisme dat doelbewust gebruikt maakt van biologische middelen, en niet door een inefficiënte aanpak van de pandemie.

Volgens de inheemse bevolking is er geen sprake van bioterrorisme. De uitspraken zijn gedaan om de aandacht af te leiden: de gezondheidszorg van de inheemse bevolkingsgroepen is aan haar lot overgelaten. Raoni Metuktire, leider van de Kayapó, een nomadenvolk dat het zuidelijk gebied van de Amazone bewoont, is van mening dat Bolsonaro gebruik maakt van de pandemie om de inheemse bevolkingsgroepen uit te roeien. Bewoners in het Amazonegebied kunnen zich amper aan de sociale isolatie houden doordat hun leefgebied overspoeld wordt door mijnwerkers, houthakkers en veehouders die zich gebieden toe-eigenen en het virus met zich meebrengen.

De inheemse stammen van Brazilië staan onder druk sinds Bolsonaro in 2019 aantrad. Zelfs voordat de pandemie begon waarschuwden wetenschappers al dat het beleid van Bolsonaro het grootste regenwoud ter wereld zou kunnen veranderen in een droger, savanne-achtig landschap. Volgens data van het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek dat bosbranden in het Amazonegebied bewaakt (INPE) is de ontbossing van het Braziliaanse Amazoneregenwoud in de eerste drie maanden van 2020 met meer dan 50 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Xirinana stierf omdat hij een inheems kind was in Brazilië. Hij was al verzwakt, door ondervoeding en malaria, ziektes die arme mensen in het Amazonegebied treffen. Xirinana was al voor de pandemie slachtoffer van de ongelijkheid tussen de inheemse bevolkingsgroepen en andere Brazilianen, die een betere toegang hebben tot gezondheidszorg. De regering weigert cijfers te publiceren over het aantal doden onder de inheemse bevolkingsgroepen. Volgens de Braziliaanse Vereniging van Inheemse Volkeren (APIB) zijn er inmiddels 2.930 bevestigde besmettingen, en 236 doden. Er zijn 305 inheemse stammen in Brazilië, 93 van hen hebben met COVID-19 te maken.

Volgens Sonia Guajajara, coördinator van APIB, is Bolsonaro de grootste vijand van de inheemse stammen. Het Amazonegebied had te maken met het vernietigen van de Amazone, nu volgen haar bewoners.

Bron : Bron: El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug