Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro ontslaat minister van Onderwijs

Datum : 11/04/2019
Land : Brazilië

Bolsonaro ontslaat minister van Onderwijs

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft afgelopen maandag zijn minister van Onderwijs ontslagen, een ultraconservatief die woede over zich heen kreeg na controversiële voorstellen als het herzien van boeken om de militaire coup van 1964 te ontkennen.

Bolsonaro heeft via tweet medegedeeld dat Abraham Weintraub de vervanger zal zijn van Ricardo Velez Rodriguez, die tweede minister in minder dan vier maanden die het veld heeft moeten ruimen binnen de geplaagde regering. Weintraub, die door Bolsonaro is geprezen als een “dokter en universitaire professor”, heeft nauw samengewerkt met het hoofd van de staf, Onyx Lorenzoni.

Bolsonaro, die afgelopen woensdag de mijlpaal voor zijn honderdste dag als president behaalde, heeft zijn populariteit zien kelderen sinds hij 1 januari aantrad als gevolg van een serie politieke schandalen en openbare discussies met leiders van het congres over zijn handtekening onder pensioenhervormingen.

Rodriguez kreeg veel kritiek op zijn voorstellen om de inhoud van schoolboeken te veranderen. Hij vond het niet nodig dat de etnische diversiteit van het land werd belicht.  Hij kwam vorige week in opspraak nadat hij aan een Braziliaanse krant vertelde dat schoolboeken moesten worden herzien om kinderen het “echte idee” van de militaire dictatuur tussen 1964 en 1985 te geven.

Rodriguez omschreef de eenentwintig jaar onder militair gezag waarin honderden mensen werden gedood of vermist als een “democratisch regime van dwang omdat het noodzakelijk was op dat moment.”

Zijn opmerkingen kwamen nadat Bolsonaro het minister van Defensie de opdracht had gegeven om de 55e verjaardag van de coupe op 31 maart te herdenken, wat leidde tot straatprotesten door het hele land.,  

Rodriguez had eerder beloofd om het “cultureel Marxisme” en de genderidentiteit “ideologie” eruit te stampen en een speciaal departement voor militaire scholen te openen. In februari moest Gustavo Bebianno al zijn taken als  kabinetschef neerleggen na vermoedens van onjuiste financiering van de campagne.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug