Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

Datum : 18/04/2020

Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft Luiz Henrique Mandetta, minister van Volksgezondheid, ontslagen. Dit liet Mandetta weten in een tweet. De genoemde reden is Mandetta's aanpak van de coronacrisis, die de Brazilianen aanspoort tot thuisblijven en afstand bewaren. De Braziliaanse president is het niet eens met deze benadering, omdat hij de ziekte nog altijd afdoet als "een griepje." Bolsonaro en Mandetta hebben al weken onenigheid over de aanpak van het virus. De president herhaalt vaak dat het allemaal zo erg niet is, en promoot onbewezen behandelingen voor covid-19. Mandetta benadrukt echter dat het belangrijk is voor Brazilië om de maatregelen te volgen die wereldwijd geadviseerd worden.

Afgelopen zondag escaleerde deze spanningen, toen Mandetta publiekelijk zei dat de regering een eenduidig antwoord moet geven op de crisis. Veel mensen interpreteerden dit als een verkapte kritiek op de uitspraken en het gedrag van Bolsonaro. De president volgt zelf de adviezen van zijn regering niet op. Hij begeeft zich regelmatig onder de mensen en schudt zelfs handen. Mandetta werd internationaal geprezen om zijn aanpak, met duidelijke, dagelijkse communicatie gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en wereldwijde adviezen.

Veel Brazilianen reageerden boos op het ontslag van Mandetta: ze sloegen vanuit hun thuis-isolatie op potten en pannen - een bekende vorm van protest. De waarderingscijfers van Mandetta waren de afgelopen weken sterk gestegen, terwijl Bolsonaro juist steeds minder populair wordt. Voor Mandetta kwam het ontslag echter niet onverwacht. Hij refereerde de afgelopen week al verschillende malen publiekelijk naar de mogelijkheid dat hij binnenkort zou worden ontslagen. Het is nog niet duidelijk wie de opvolger van Mandetta zal worden, maar internationaal wordt gevreesd voor de gevolgen die dit zal hebben voor de uitbraak in Brazilië.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug