Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro op staatsbezoek in Israël

Datum : 01/04/2019
Land : Brazilië

Bolsonaro op staatsbezoek in Israël

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is op staatsbezoek in Israël, een land waarvoor hij herhaaldelijk zijn bewondering uitsprak. Premier Benjamin Netanyahu heette Bolsonaro welkom met een eregarde op het vliegveld van Tel Aviv. Eerder dit jaar reisde Netanyahu al naar Brazilië om de inauguratie van Bolsonaro bij te wonen. Deze twee bezoeken, zo benadrukte de Israëlische premier, symboliseren een "nieuw tijdperk" in de diplomatieke relatie tussen beide landen.

De toespraak die Bolsonaro hield bij aankomst had veel religieuze referenties. In 2016 werd de Braziliaanse president gedoopt in de rivier de Jordaan. Ook benadrukte hij dat hij "nadrukkelijk besloten" had om de banden met Israël aan te halen tijdens zijn presidentsschap. Onderdeel daarvan is het openen van een diplomatiek bureau in de Israëlische hoofstad Jeruzalem, dat samen zal gaan werken met de Braziliaanse ambassade in Tel Aviv. De opening van dit nieuwe diplomatieke orgaan werd zondag aangekondigd.

Tijdens zijn bezoek zullen Bolsonaro en Netanyahu uiteenlopende zaken bespreken, zoals wetenschap en technologie, defensie, publieke veiligheid, vliegtuigbouw, en gezonheid. Ook zal de Braziliaanse president zakenmensen, andere politici, en vertegenwoordigers van de Braziliaanse gemeenschap in Israël ontmoeten. Verder zal Yad Vashem bezoeken, het grootste holocaust-monument van het land, en verschillende betekenisvolle, Christelijke plaatsen in Jeruzalem.

Bolsonaro's regering in Brazilië protesteerde tegen het nieuwe diplomatieke kantoor in Jeruzalem. Het oostelijke deel van de hoofdstad van Israël is Palestijns, maar bezet door Israëlische troepen, tegen de resoluties van de Verenigde Naties in. Het protest wordt deels veroorzaakt door economische belangen: Brazilië heeft handelsrelaties met verschillende Arabische landen voor de invoer van Halal-vlees. Om deze reden verhuisde Bolsonaro niet de gehele ambassade.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug