Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Bolsonaro valt bescherming Amazone aan

Datum : 03/01/2019
Land : Brazilië

Bolsonaro valt bescherming Amazone aan

Enkele uren na zijn beëdiging op 1 januari heeft de nieuwe Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, de aanval geopend op de bescherming van het milieu en het Amazonegebied. Hij kwam met een decreet waarbij de regulering en verwezenlijking van nieuwe inheemse reservaten naar het ministerie van Landbouw wordt overgeheveld. Dit ministerie wordt beheerst door de machtige lobby van de landbouwindustrie.

Dit leidde tot verontwaardiging onder inheemse leiders, die verklaarden dat het een bedreiging vormt voor hun reservaten, die 13 procent van het Braziliaanse grondgebied vormen. Daarnaast wordt het gezien als een belangrijke symbolische concessie aan de belangen van de landbouwindustrie in een tijd waarin ontbossing al verder toeneemt.

“Er zal een toename van ontbossing plaatsvinden, evenals het geweld tegen de inheemse bevolking”, zei Dinaman Tuxá, de coördinator van de Apib, een organisatie die de belangen van de inheemse bevolking in Brazilië behartigt. “De inheemsen zijn de verdedigers en beschermers van het milieu”, verklaarde Tuxá. 

Sonia Guajajara, een inheemse leider die kandidaat was voor het vicepresidentschap van de Socialistische- en Vrijheidspartij (PSOL) tweette dinsdag: “De ontmanteling is al begonnen”.

Voorheen werd de afbakening van de inheemse reservaten gecontroleerd door het inheemse bureau Funaí. Deze instantie is echter overgeplaatst van het ministerie van Justitie naar een nieuw ministerie voor Vrouwen, Familie en Mensenrechten onder leiding van een evangelische pastoor.

Het tijdelijke decreet, dat zal aflopen tenzij het binnen 120 wordt geratificeerd door het Congres, geeft staatssecretaris Carlos Alberto Dos Santos Cruz het mandaat tot “het overzien, coördineren, monitoren en vergezellen van activiteiten van internationale organisaties en non-gouvernementele organisaties binnen het nationale territorium”.

Bolsonaro verdedigde de maatregel in een tweet op woensdag: “Meer dan 15 procent van het nationale territorium is toebedeeld aan de inheemse bevolking en quilombos. Minder dan een miljoen mensen wonen in het gebied, geïsoleerd van het echte Brazilië, uitgebuit en gemanipuleerd door ngo’s. Samen zullen wij deze inwoners integreren”.

Nadat ze woensdag werd ingesteld als nieuwe minister van Landbouw verdedigde Tereza Christina Dias de landbouwsector tegen beschuldigingen dat de groei van de sector ten koste gaat van het milieu. Ze zei dat de kracht van de Braziliaanse landbouwsector heeft geleid tot “ongefundeerde beschuldigingen van onbenoemde internationale groepen.”

Silas Malafia, een invloedrijke televisie-evangelist en goede vriend van Bolsonaro zei dat landen die hun eigen bossen eeuwen geleden hebben gekapt, moeten betalen als ze het Amazonegebied willen behouden. “Gaan wij alles behouden omdat de gringos alles hebben vernietigd wat ze hadden?”, zei hij.

Voormalig minister van Milieu, Marina Silva, tweette: “Bolsonaro is zijn termijn begonnen op de slechts mogelijke manier”.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug