Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Bolsonaro-effect op Braziliaanse markten en valuta

Datum : 02/01/2019
Land : Brazilië

Bolsonaro-effect op Braziliaanse markten en valuta

Een recordhoogte voor Braziliaanse aandelen en een winst van ruim 2 procent in de Real hielpen Latijns-Amerikaanse markten met een sterke start van het nieuwe jaar. Dit werd gestimuleerd door positieve beleidsmaatregelen door de nieuwe regering van Brazilië.

De regering van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro trad afgelopen dinsdag, 1 januari 2019,  aan. Ze was snel om decreten uit te vaardigen die van invloed waren op de economie, de landbouw en de samenleving, terwijl ze nauwere politieke banden met de Verenigde Staten smeedde.

"De focus ligt op de nieuwe regering in Brazilië en er bestaat hoge verwachting op een goede verandering voor de zakelijke kant van de economie", zei Robert Lutts, directeur en hoofd investeringen bij Cabot Wealth Management Inc.

De aandelen in Brazilië stegen maar liefst 4,1 procent om een hoogste punt ooit te bereiken, voordat ze zich enigszins terugtrokken om 3,6 procent hoger te sluiten. De Real stabiliseerde op 2,4% en beleefde zijn beste dag in meer dan zeven maanden.

Markten verwelkomden berichten dat minister van Economie Paulo Guedes, een marktfanaat, een tijdelijk uitvoerend decreet had opgesteld voor een broodnodige hervorming van het opgeblazen pensioenstelsel van het land, dat in het komende decennium tot 50 miljard Reais (US $ 12,9 miljard) zou kunnen besparen.

"Er wordt echter een sterke oppositie verwacht in het congres", aldus analisten Dirk Willer en Kenneth Lam van Citigroup in een nota. "De strategie is om een pakket met wijzigingen uit te rollen waarvoor geen goedkeuring van het Congres vereist is."

Het door de staat gerunde energiebedrijf Eletrobras was de grootste winnaar van de aandelenindex van Bovespa, meer dan 20 procent hoger, nadat de regering zei dat het een gedeeltelijke privatisering van het elektriciteitsproductiebedrijf zou uitvoeren.

De MSCI-index van Latijns-Amerikaanse aandelen steeg met 3,8 procent. De Latam-index presteerde beter dan de bredere opkomende markten, evenals de wereldwijde aandelenindices, omdat bezorgdheid over een tragere wereldwijde groei werd versterkt door zwakke Chinese en Europese cijfers.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug