Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro's aanpak van de coronavirus-pandemie is zeer controversieel, maar 59 % wil dat hij president blijft

Datum : 06/04/2020
Land : Brazilië

Bolsonaro's aanpak van de coronavirus-pandemie is zeer controversieel, maar 59 %  wil dat hij president blijft

De meeste Brazilianen zijn geen voorstander van het ontslag van president Jair Bolsonaro, ondanks toenemende kritiek op zijn aanpak van de uitbraak van het coronavirus, volgens een opiniepeiling die afgelopen zondag door de krant Folha de S.Paulo is gepubliceerd.

Uit het onderzoek van Datafolha van woensdag tot en met vrijdag bleek dat 59% van de 1.511 respondenten tegen het ontslag van Bolsonaro zou zijn, terwijl 37% het goed zou vinden en 4% geen mening kon geven. De foutmarge was 3 procentpunten, aldus de krant. Bolsonaro heeft nooit gesuggereerd dat hij overweegt af te treden.

Vrijdag zei dezelfde enquêteur dat de coronavirusprestaties van Bolsonaro door 39% van de ondervraagde respondenten als "slecht" of "vreselijk" werden beoordeeld, tegenover 33% vorige maand. Degenen die zijn reactie op de gezondheidscrisis als "goed" of "geweldig" beschouwen, daalden van 35% naar 33%. Het officiële dodental in Brazilië steeg van 431 naar 486, terwijl het aantal bevestigde gevallen steeg van 10.278 naar 11.130, volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid die zondagmiddag zijn vrijgegeven.

Bolsonaro heeft de luchtwegaandoening COVID-19 van het nieuwe coronavirus afgezwakt als een 'kleine griep', wat conflicten heeft veroorzaakt met gouverneurs en zijn eigen minister van Volksgezondheid. Die pleiten voor sociale afstandsmaatregelen die de president als economisch rampzalig beschouwt.

Zijn aandringen op het bestrijden van de werkloosheid tijdens een ongekende crisis op het gebied van de volksgezondheid heeft zijn goedkeuringsclassificatie naar het laagste niveau gebracht sinds hij vorig jaar aantrad in een conservatieve ommezwaai van Braziliaanse kiezers. Bolsonaro riep op tot een nationale vasten- en gebedsdag op zondag om "Brazilië te bevrijden van deze kwade" epidemie. Evangelische aanhangers speelden een sleutelrol bij zijn verkiezing.

Zelfs met lockdown-maatregelen die het grootste deel van de grootste economie van Latijns-Amerika lamleggen, streeft de Braziliaanse agribusiness ernaar om verstoringen in de voorziening te voorkomen en nog sterker uit de crisis te komen. "We moeten ervoor zorgen dat onze oogst dit jaar overvloedig blijft, zodat we ons eigen land kunnen bevoorraden en de kansen die zich voordoen kunnen benutten", vertelde landbouwminister Tereza Cristina Dias zondag aan vertegenwoordigers van de agribusiness.

Ze merkte op dat sommige landen op het noordelijk halfrond dit jaar een kortere plantperiode zouden hebben vanwege het coronavirus. "Ik heb het gevoel dat we een geweldige voedselleverancier kunnen worden voor de rest van de wereld", zei Cristina. De minister erkende de ontberingen waarmee sommige spelers, zoals suiker-ethanolbedrijven, te maken kregen als gevolg van de binnenlandse vraag, maar zei dat de regering eraan werkte de sector te helpen. "De oogst is begonnen en suikerriet kan niet lang op het veld blijven, dus we moeten dringend handelen", zei Cristina, eraan toevoegend dat een "oorlogsbegroting" -wijziging de toegang tot krediet voor veel sectoren zou moeten vergemakkelijken.

De hoofdtekst van het wetsvoorstel is vrijdag laat in het Huis van Afgevaardigden aangenomen, maar moet nog door de Senaat worden goedgekeurd. Naast het scheiden van uitgaven die verband houden met het coronavirus en de hoofdbegroting van de regering, verleent het amendement de centrale bank de mogelijkheid tot het kopen van noodobligaties om de financiële markten te stabiliseren.

Onder andere initiatieven ter ondersteuning van de agribusiness te midden van de coronaviruscrisis, noemde Cristina plannen om te anticiperen op krediet uit het zogenaamde Crop Plan, een overheidsbeleid dat gesubsidieerde financieringslijnen verlengt, voor het seizoen 2020/2021.

Het algemene beeld is echter niet bemoedigend, de BBP-prognoses van particuliere adviseurs suggereren dat de Braziliaanse economie dit jaar zal inzakken tot min 1,2% en de nationale valuta Real op 5,45 ten opzichte van de Amerikaanse dollar komt te staan.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug