Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro's partij stijgt explosief in Congres

Datum : 08/10/2018
Land : Brazilië

Bolsonaro's partij stijgt explosief in Congres

Jair Bolsonaro, de extreemrechtse presidentskandidaat van Brazilië, veranderde zijn partij gisteren van een voetnoot in een druk Congres naar een nationale krachtcentrale. Het onderstreept een seismische verandering in de grootste natie van Latijns Amerika, toen kiezers een stem uitbrachten tegen het politieke establishment.

De sterke stijging voor de bondgenoten van Bolsonaro bij de parlementsverkiezingen trotseerde de prognoses van veel peilingen en suggereert dat het voorheen onopvallende  congreslid het gemakkelijker zal krijgen dan verwacht bij zware economische hervormingen.

Bolsonaro's ooit zo kleine Sociaal Liberale Partij (PSL) heeft nu 51 van de 513 zetels in het lagerhuis van het Congres, achter de linkse Arbeiderspartij (PT) van zijn rivaal Fernando Haddad, die 57 zetels zal krijgen. Dat zou een explosieve groei zijn voor een partij met slechts acht lagerhuiszetels en geen zetel in de Senaat vóór de verkiezing afgelopen zondag.

`De PSL is een nieuw hoofdstuk in de politieke geschiedenis van Brazilië. Het is een groep die een enkele stelling nastreeft van fiscale bezuinigingen, een kleine overheid en van pensioenhervorming ", zei Lucas de Aragão, partner bij politiek adviesbureau Arko Advice. Hij zei dat de groei van de PSL de vooruitzichten op fiscale hervormingen verbetert, maar erkende dat ze nog steeds geconfronteerd worden met "woedende" tegenstand van de Arbeiderspartij.

Ter vergelijking: de Braziliaanse Democratische Beweging (MDB) van president Michel Temer, die al decennia lang een belangrijke partij is in het besturen van coalities over het hele politieke spectrum, zakt naar verwachting naar de vierde plaats in het lagerhuis met slechts 33 zetels. Verschillende van de meest vooraanstaande MDB-parlementariërs hebben hun herverkiezing verloren, onder wie senaatsvoorzitter Eunício Oliveira.

De resultaten benadrukken de opstand van de kiezers tegen de ingrijpende corruptieschandalen waarvoor tientallen politici en zakenmensen gevangen zijn gezet. Ze zijn de traditionele partijen zat, die het politieke debat zo lang hebben bepaald.

Bolsonaro, een voormalige legerkapitein die gezworen heeft een eind te maken aan misdaad en corruptie, won bijna al in de eerste verkiezingsronde van zondag. Hij haalde niet de vereiste 50 procent en neemt het 28 oktober in een tweede ronde op tegen zijn rivaal Haddad van de PT.

Ongeacht het resultaat, zal de Arbeiderspartij van Haddad een kracht blijven in het Congres,  vooral in het arme noordoosten van Brazilië, dat profiteerde van een genereus sociaal beleid gedurende de 13 jaar dat de PT aan de macht was. De PSL domineert echter in de twee grootste Braziliaanse staten, São Paulo en Rio de Janeiro, in het dichtbevolkte zuidoosten van het land.

Bolsonaro's zoon Eduardo kreeg de meeste stemmen als kandidaat van het Lagerhuis in de geschiedenis van Brazilië. Het hielp de PSL om ruim 20 procent van de stemmen in het lagerhuis van São Paulo te halen. De cijfers waren nog hoger in de thuisstaat van de presidentskandidaat in Rio de Janeiro, waar zijn partij bijna 23 procent van de stemmen kreeg voor het lagerhuis.

Tot dit jaar was de PSL een van de tientallen weinig bekende partijen in de Braziliaanse politiek met een handvol zetels en geen duidelijke ideologie. Bestaande wetten maken het makkelijk om nieuwe partijen te creëren en publiekelijk te financieren. Dat veranderde toen Bolsonaro in maart arriveerde - waarmee het zijn negende partijlidmaatschap werd. Zijn sociale mediacampagne elektrificeerde de PSL, duwde de partij verder naar rechts en verhoogde het profiel van kandidaten zoals de voormalige militaire politieofficier Olimpio Gomes, de kandidaat voor de senaat in São Paulo die de meeste stemmen kreeg.

Als gevolg hiervan werd de PSL een uitlaatklep voor uiterst conservatieve Brazilianen die geen prominente vertegenwoordigers hadden, zei politiek wetenschapper Leonardo Barreto, hoofd van het consultancybedrijf Factual. Dat betekende een overheveling van stemmen van  centrumrechtse steunpilaren zoals de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), die naar verwachting ongeveer 20 van zijn 49 zetels zal verliezen vanwege zijn rol in corruptieschandalen en compromissen met de impopulaire regering van Temer.

"De maatschappij heeft uit zelfverdediging tegen het politieke systeem gestemd en de PSDB moest daarvoor betalen", aldus Barreto

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug