Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bolsonaro's schaduw

Datum : 28/12/2018
Land : Brazilië

Bolsonaro's schaduw

De dag van de inauguratie van de nieuwe president van Brazilië, 1 januari 2019, nadert met rasse schreden en dat vooruitzicht lijkt sommigen een vrijbrief te verschaffen om reeds nu hun economische belangen ten koste van de inheemse bevolking te vergroten. Zo werd afgelopen zaterdag in de deelstaat Amazonas een van de drie bases van FUNAI in het inheemse gebied Vale do Javari, aan de grens met buurland Peru, door indringers bestormd en onder vuur genomen. Slachtoffers lijken er niet gevallen. De lokale politie vermoedt dat de aanvallers vissers en illegale jagers uit de Alto Solimões-regio zijn.

In een interview met de journalistieke website Amazonia Real zei de commandant van het Achtste Bataljon van de Militaire Politie, majoor Raymond Garcia, dat sinds het begin van deze maand een garnizoen in de regio aanwezig is ter ondersteuning van de FUNAI (Nationale Stichting voor de Indianen) medewerkers daar. Hij was verrast door de aanval op de FUNAI basis. "We kennen andere gevallen van gewapende confrontaties, maar die vinden plaats tijdens de controles op de rivieren. Dat gebeurde bijvoorbeeld op de Rio Jandiatuba, in São Paulo de Olivença (gemeente Atalaia do Norte) en tijdens operaties in Tabatinga. Maar een aanval als deze, op een drijvende basis, was voor het eerst”, aldus de majoor.

Het Vale do Javari-gebied ligt aan de Rio Jandiatuba. Het is het leefgebied van verschillende inheemse bevolkingsgroepen, waaronder groepen zonder veel contact met de buitenwereld. Het gebied is echter ook rijk aan flora en fauna die te gelde te maken zouden zijn.

Paulo Marubo, een lokale inheemse leider, is bezorgd dat de aanval op de FUNAI basis Ituí-Itacoaí elders herhaald kan worden. Vanwege de omvang van het inheemse gebied en de gebrekkige infrastructuur is het moeilijk hier informatie over te verzamelen en aanslagen te voorkomen. "Deze ‘caras’ (binnendringers) hebben de instelling om te doden. Ze zijn beter bewapend. Misschien zal dat gebeuren en niemand zal het weten. Of ze zullen zeggen dat het niet gebeurd is", aldus een bezorgde Marubo.

Bron : Amazonia Real
Bookmark and Share


Terug