Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Bolt opnieuw atleet van het jaar

Datum : 16/11/2013
Land : Jamaica

Bolt opnieuw atleet van het jaar

Sprintfenomeen Usain Bolt is zaterdag voor de vijfde keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot atleet van het jaar. De Jamaicaan kreeg bij het jaarlijkse gala van de internationale atletiekfederatie IAAF in Monaco de voorkeur boven de twee andere genomineerden: hoogspringer Bogdan Bondarenko en langeafstandsloper Mo Farah.

Bolt veroverde bij de wereldtitelstrijd in Moskou in augustus drie wereldtitels: op de 100, 200 en 4x100 meter. Bij de vrouwen kreeg Bolts landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce voor het eerst in haar carrière de titel atlete van het jaar. De sprintdiva troefde de genomineerde kogelstootster Valerie Adams en hordeloopster Zuzana Hejnova af.

Bolt kreeg de onderscheiding ook in 2008, 2009, 2011 en 2012. De Keniaanse 800-meterloper David Rudisha onderbrak de reeks in 2010. De 27-jarige Bolt is inmiddels ook zesvoudig Olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter.

Hij kondigde bij het gala in Monaco aan dat hij volgend jaar mikt op een aanscherping van zijn recordtijd van 19,19 op de 200 meter. "Een tijd onder de negentien seconden is het doel.'' De 26-jarige Fraser-Pryce werd in Moskou wereldkampioene op dezelfde drie sprintafstanden als Bolt. Het was voor het eerst sinds 1993 dat twee atleten uit hetzelfde land de eretitels bemachtigden. Bolt en Fraser-Pryce ontvangen ook een geldbedrag van honderdduizend dollar.

Bron : ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug