Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Bomen in het asfalt

Datum : 12/05/2017
Land : Brazilië

Bomen in het asfalt

São Paulo, met zo’n elf miljoen inwoners de grootste stad van Brazilië, staat niet bekend om haar groene ruimtes. Elke inwoner heeft gemiddeld 2,6 vierkante meter groen tot zijn of haar beschikking, een tiende van een New Yorker en een vijfde van wat de Wereld Gezondheidsorganisatie aanbeveelt. Bovendien, net als met welvaart zijn ook bomen ongelijk verdeeld over de stad. Rijke wijken, waarvan velen jardim (tuin) in hun naam hebben, beschikken over meer bomen dan mensen, maar in de arme wijk Itaim Paulista staat maar een boom voor elke 17 inwoners.

Burgemeester João Doria wil meer beplanting in zijn stad. In maart opende hij het eerste deel van wat grootste ‘groene corridor’ in de wereld moet worden. In vilten zakken die aan de gebouwen langs de Avenida 23 de Maio bevestigd zijn, worden struiken geplant die de 3,5 kilometer lange 10-baans autoweg door het centrum van de stad moeten veranderen in een lange ‘hangende tuin’. De bedoeling is dat ze evenveel kooldioxide uit de lucht filteren als 3.300 bomen.

Doria’s voorganger, de meer links georiënteerde Fernando Haddad, was weliswaar een fan van fietspaden maar deed weinig om zijn stad letterlijk groener te maken. Onder zijn burgemeesterschap daalden de uitgaven voor milieu in São Paulo van 1,4 procent van de begroting naar 0,3 procent. Veel parken werden vorig jaar al niet meer onderhouden.

Landschapsarchitect Ricardo Cardim, die Haddad’s periode “deprimerend” noemt, is optimistisch over de ecologische toekomst van zijn stad. De conservatief Doria benoemde namelijk Gilberto Natalini, lid van de Groene Partij, tot milieuwethouder en verhoogde diens budget met een derde. Bovendien blies voormalig zakenman Doria overeenkomsten met de deelstaat São Paulo nieuw leven in, waarmee afvoerkanalen opnieuw schoongemaakt zullen worden en beplant.

Om zijn plannen te kunnen financieren, heeft Doria een beroep gedaan op de zakenwereld. Een groep beloofde reeds om hem 1 miljoen stekjes te schenken, waarmee het aantal bomen in de straten van de stad in een keer zou verdubbelen. Bovendien wil de in januari aangetreden burgemeester twee projectontwikkelaars bewegen grond in het centrum van de stad om te ruilen voor grond elders, zodat er daar ruimte voor een stadspark kan komen. 

Bron : The Economist
Bookmark and Share


Terug