Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bondgenoot Braziliaanse president gearresteerd

Datum : 04/07/2017
Land : Brazilië

Bondgenoot Braziliaanse president gearresteerd

De Braziliaanse politie heeft een nauwe bondgenoot van president Michel Temer gearresteerd in verband met een onderzoek naar corruptie in een door de overheid gerunde bank. Geddel Vieira Lima, een voormalig minister, regelt de relaties tussen de president en het Nationaal Congres, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer. Lima wordt beschuldigt van belemmering van de rechtsgang; hij zou het onderzoek naar Caixa Economica Federal hebben willen blokkeren. Lima heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. 

De arrestatie van Lima is de laatste ontwikkeling in het corruptieschandaal rondom president Michel Temer, die vorig jaar het stokje overnam van de afgezette Dilma Rousseff. Ook Temer zelf en verschillende andere politieke bondgenoten worden beschuldigd binnen het onderzoek - beter bekend als Lava Jato - naar een grootschalig corrupt netwerk. Temer ontkent zelf alle beschuldigingen en zegt nog altijd steun te hebben in de Kamer, waar de aanklachten deze week besproken zullen worden. 

Naar aanleiding van dit debat zal de Kamer en de Senaat moeten stemmen over het tijdelijk op non-actief stellen van Temer. Hiervoor is tweederde van de stemmen in beide Kamers nodig. Als dit gehaald wordt wordt Temer maximaal 180 dagen geschorst en moet zijn zaak voorkomen in het hooggerechtshof. De beschuldigingen jegens Temer zijn gebaseerd op een geluidsfragment waarin hij de afkoping van verschillende zakenmannen lijkt goed te keuren. De president heeft erkent dat het fragment authentiek is, maar ontkent nog altijd dat hij betrokken was. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug