Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Boorplatform aangekomen in Cuba

Datum : 19/01/2012
Land : Cuba

Boorplatform aangekomen in Cuba

Voor de kust van Cuba is een groot boorplatform aangekomen om onderzoek te doen naar olievoorraden. Verschillende internationale bedrijven zullen het platform gebruiken voor boringen in diep water in de Straat van Florida, die Cuba van de Verenigde Staten scheidt.

Cuba hoopt op een bevestiging van de schatting dat er miljarden tonnen olie te vinden zijn. De VS maken zich echter zorgen over de mogelijke verwoestende gevolgen van de boringen voor de kust van Florida. Zeker sinds het lek in het platform van BP in 2010, waardoor enorme hoeveelheden olie in de Golf van Mexico terechtkwamen. 

Het in China gebouwde platform, de Scarabeo 9, was te zien vanuit Havana, toen het in westelijke richting voer. Het Spaanse bedrijf Repsol YPF is de eerste gebruiker, die gaat boren op 100 kilometer van de Florida Keys. Het bedrijf heeft gezegd zich te houden aan de veiligheidsregels van de VS en het platform is geïnspecteerd door de VS.

Cuba produceert al wat olie, maar is vooral afhankelijk van gesubsidieerde import van bondgenoot Venezuela. Als er nu grote voorraden worden gevonden, kan Cuba een exporteur van olie worden en daarmee de socialistische economie hervormen.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug