Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boosheid over dood Hondurese activiste

Datum : 11/07/2016
Land : Honduras

Boosheid over dood Hondurese activiste

Verschillende internationale organisaties, waaronder de VN en de EU, hebben de moord op een Hondurese milieu-activiste afgelopen woensdag publiekelijk veroordeeld. Lesbia Yaneth Urquia werd slechts vier maanden na een andere prominente Hondurese activiste, Berta Caceres, gedood. Beide vrouwen hadden lang geprotesteerd tegen de bouw van een stuwdam. 

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen vijf jaar meer dan 100 activisten omgekomen in Honduras. Ze protesteerden onder andere tegen grootschalige projecten op het gebied van mijnbouw en agricultuur. De EU zei in een verklaring dat stappen moeten worden ondernomen om de straffeloosheid van dit soort moorden tegen te gaan en om activisten te beschermen. 

Het lichaam van de 49-jarige Urquia werd gevonden op een vuilnisbelt zo'n 160 kilometer ten westen van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Urquia was onder andere lid van de Inheemse organisatie Copinh, die in een verklaring gezegd heeft dat het de overheid direct verantwoordelijk houdt voor deze moord.

Sinds in 2009 Manuel Zelaya president werd is het geweld in Honduras toegenomen. Zijn rechtse regering gaf toestemming voor honderden mijnbouwprojecten en voor de bouw van stuwdammen in kwetsbare gebieden. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug