Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Boshond gespot

Datum : 15/05/2020
Land : Bolivia

Boshond gespot

In het oosten van Bolivia is de zeldzame en moeilijk te filmen boshond (Speothos venaticus venaticus) gespot. Filmbeelden, geschoten met een cameraval, lijken een familie van deze wilde honden te tonen.

Met als bijnaam ‘hertenjager’ heeft deze schuwe ‘perro de monte’ zich goed aangepast aan het ecosysteem in het Boliviaanse oerwoud. Het is een uitzondering en een voorrecht hen zo duidelijk te kunnen zien.

De beelden konden eerder deze week getoond worden dankzij een serie cameravallen op de boerderij San Miguelito, zo’n 190 kilometer ten oosten van de stad Santa Cruz. De milieuorganisatie Mongabay Latam bevestigde dat het hier wilde boshonden betreft en voegt er aan toe dat het mysterieuze dieren betreft die slechts hoogst zelden gefotografeerd of gefilmd worden.

Op de beelden is een drietal boshonden te zien op een bosweggetje in de Chiquitanía, waar eerder veel bosbranden geweest zijn. Een van hen kijkt strak de camera in, daarna doet de tweede dat ook. Vervolgens verschijnt een dartelend jong in beeld.

Soms worden deze dieren ook waterhond genoemd omdat ze tot 1500 meter hoogte in regenwouden leven waar ze hun prooien tot in het water achtervolgen. Ze komen in grote delen van het Zuid-Amerika voor, tot in het noorden van Argentinië. Boshonden hebben een donkerbruine vacht, die langzaam overgaat in de lichter gekleurde kop en nek. Ze worden 55 tot 75 centimeter lang en 20 tot 30 centimeter hoog.

Bron : El Tierrero
Bookmark and Share


Terug