Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Boswacht doodgeschoten door illegale houtkappers

Datum : 05/11/2019
Land : Brazilië

Boswacht doodgeschoten door illegale houtkappers

Paulo Paulino Guajajara, een leider van een inheemse groep die het inheemse reservaat Arariboia in de staat Maranhao wilde beschermen tegen invallen, werd afgelopen zaterdag in het gezicht geschoten toen hij op jacht was, aldus leiders van de Guajajara-stam. De federale politie zal de moord op Paulino Guajajara onderzoeken om "degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaad voor de rechter te brengen", zei Sergio Moro, de minister van Justitie en Openbare Veiligheid.

Een inheemse leider in het gebied zei dat de boswachten eerder bedreigingen hadden ontvangen en beschermende vesten droegen tijdens hun patrouille. "We hebben de federale agentschappen op de hoogte gebracht van de bedreigingen, maar ze hebben geen actie ondernomen”, zei Sonia Guajajara, leider van de Braziliaanse inheemse organisatie APIB. Ook een houtkapper stierf tijdens de aanval op vrijdagavond in de noordoostelijke staat, volgens FUNAI, een staatsagentschap dat inheemse belangen vertegenwoordigt.

De moord op Paulino Guajajara vindt plaats terwijl invasies van reservaten door illegale houthakkers en mijnwerkers toenemen, sinds de extreemrechtse president Jair Bolsonaro dit jaar aantrad en beloofde beschermde inheemse landen open te stellen voor economische ontwikkeling. "De regering Bolsonaro heeft inheems bloed aan de handen", zei APIB, dat veel van de 900.000 tellende inheemse bevolking van het land vertegenwoordigt in een verklaring. "De toename van geweld in inheemse gebieden is een direct gevolg van zijn haatvolle toespraken en stappen tegen ons volk", aldus APIB.

Sonia Guajajara zei dat de regering milieu- en inheemse agentschappen ontmantelt en stammen achterlaat om zich te verdedigen tegen een invasie van hun land. "Het is tijd om  deze geïnstitutionaliseerde genocide naar buiten te brengen," zei ze in een bericht op Twitter.

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share


Terug