Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Botten opgegraven voor DNA test in huis Stroessner

Datum : 10/09/2019
Land : Paraguay

Botten opgegraven voor DNA test in huis Stroessner

Forensische experts zullen tests uitvoeren op botten die zijn gevonden in een huis waarvan wordt aangenomen dat het de zomerretraite was van de voormalige Paraguayaanse militaire heerser Generaal Alfredo Stroessner. Krakers vonden botten toen ze vorige week het pand in de buurt van de stad Ciudad del Este bezetten.

Stroessner was in Paraguay aan de macht van 1954 tot 1989. Tijdens zijn bewind zijn 459 mensen gedood of verdwenen, volgens de commissie voor historisch geheugen. Stroessner werd in 1989 in een staatsgreep afgezet door een andere generaal, Andrés Rodríguez. Nadat hij uit de macht was verdreven, vluchtte hij naar Brazilië, waar hij stierf in 2006.

Rogelio Goiburú, die de commissie leidt, zegt dat de overblijfselen op woensdag zijn gevonden door krakers die in het pand zochten naar begraven schatten nadat ze hadden gehoord dat het van de familie Stroessner was. De botten zijn gevonden onder een badkamer en worden verondersteld tot vier personen te behoren.

Goiburú, wiens eigen vader verdween onder het regime van Stroessner, zei dat hij in het verleden verhalen had gehoord over het bezit en het mogelijke gebruik ervan als martelcentrum, waardoor sommigen het "het huis van gruwelen" noemden. “Er waren berichten dat geschreeuw en gekrijs uit dat huis te horen waren, tijdens de militaire heerschappij. Mensen die smeekten om hun leven, en dat er vele lichamen begraven kunnen zijn”, aldus Goiburú.

Goiburú reisde er vijf jaar geleden heen, maar zonder een huiszoekingsbevel was hij alleen in staat een oppervlakkige zoekopdracht uit te voeren waarin hij niets verdachts vond. Hij vertelde dat de ontdekking van de overblijfselen hoop had gewekt bij degenen die op zoek waren naar vermiste familieleden. "Zelfs ik heb de hoop te ontdekken dat mijn vader een van degenen zal zijn die daar begraven ligt."

 

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share


Terug