Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Bouterse schoot twee slachtoffers dood'

Datum : 24/03/2012
Land : Suriname

'Bouterse schoot twee slachtoffers dood'

Desi Bouterse heeft twee slachtoffers persoonlijk doodgeschoten. Dat zei Ruben Rozendaal, getuige in het proces van de Decembermoorden, onder ede tijdens de zitting van de Krijgsraad. Dat meldt de Surinaamse krant StarNieuws. Bouterse heeft laconiek op die beschuldigingen gereageerd en verzekerde zijn aanhang dat hij een kind van God is en dat niets hem zal treffen.

“Desi Bouterse heeft Cyrill Daal en Soerindre Rambocus persoonlijk doodgeschoten. Hij was mijn boezemvriend en heeft vaker met me gesproken over de Decembermoorden. Ik was zijn vertrouweling. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest”, zei Rozendaal volgens StarNieuws.

Rozendaal is de enige getuige die een belastende verklaring heeft afgelegd over Desi Bouterse. De president wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982 in Fort Zeelandia. Daal en Rambocus behoorden tot de slachtoffers. De getuigenis van Roozendaal komt op de dag dat het parlement in Suriname een amnestiewet voor de Decembermoorden in behandeling zou nemen. Volgens critici is dit een poging van Bouterse om te ontsnappen aan het proces. Als de wet wordt aangenomen, zal het lopende strafproces worden stopgezet. De parlementsvergadering ging echter niet door. De voorzitter van het parlement, de Nationale Assemblee, gaf als reden dat het vooronderzoek van de amnestiewet niet is afgerond. 

Eerder op de dag werd gezegd dat er niet genoeg parlementsleden aanwezig waren om een vergadering uit te kunnen schrijven. Ook Radjkoemar Randjietsingh, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Nieuw Front, bevestigde tegenover het ANP dat er niet genoeg parlementsleden getekend hadden om aan de vergadering deel te nemen. “Dat het vooronderzoek niet zou zijn afgerond, is een onwaarheid. Er was gewoon geen quorum. Maar dat willen ze blijkbaar niet officieel bekendmaken”, zei Randjietsingh.

Ook advocaat Gerard Spong heeft gereageerd op de mogelijke amnestie voor Bouterse. Hij gaat de staat en het parlement van Suriname aanklagen als de amnestiewet wordt aangenomen. Volgens Spong is de wet in strijd met de grondwet van Suriname en druist het in tegen het internationaal recht. Dat liet hij vrijdag weten bij Pauw & Witteman. Spong is oud-adviseur van de Surinaamse regering over de Decembermoorden.

 

Bron : StarNieuws, ANP, Volkskrant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug