Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Bouw toeristenresort in Baja California van de baan

Datum : 16/06/2012
Land : Mexico

Bouw toeristenresort in Baja California van de baan

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft de bouw van een groot toeristenresort in Baja California tegengehouden uit zorg over mogelijke schade aan een nabijgelegen natuurreservaat.

Calderón heeft toestemming aan de Spaanse ontwikkelaars Hansa Baja ingetrokken. Ze konden niet aantonen dat het resort geen schade zou berokkenen aan de natuur. Volgens activisten zou het resort het koraalrif en reservaat Cabo Pulmo verwoesten. De president liet weten dat er absolute zekerheid moest bestaan over het achterwege blijven van schade en die was niet geleverd.

Mexicaanse autoriteiten hadden Hansa Baja aanvankelijk toestemming gegeven voor de bouw van 30.000 hotelkamers, twee golfbanen en een jachthaven aan het uiteinde van Bajo California. Het project, Cabo Cortes, besloeg 3.800 hectare en leidde tot bezorgdheid bij lokale inwoners en milieugroepen.

Het reservaat herbergt meer dan tweehonderd soorten vis en is in 2005 door de Unesco tot werelderfgoed verklaard. Milieugroepen zijn blij met het besluit van Calderón. Hoofd van het Wereld Natuurfonds in Mexico, Omar Vidal, noemde het een “belangrijke boodschap aan investeerders dat dit soort toeristische megaprojecten niet langer aanvaardbaar zijn in Mexico.”

De president liet weten dat investeerders welkom zijn voor een project dat meer in overeenstemming is met de duurzaamheid van het reservaat.  Het Spaanse Hansa Baja heeft nog niet gereageerd.
 

Bron : BBC World
Bookmark and Share


Terug