Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Bouw van de grootste optische telescoop ter wereld goedgekeurd

Datum : 12/06/2012
Land : Chili

Lidstaten van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht Organisatie (ESO) hebben tijdens een bijeenkomst in Duitsland hun steun gegeven aan de bouw van de grootste optische telescoop ter wereld. De Europese Extremely Large Telescope (E-ELT) zal worden gebouwd op de top van een berg in Chili, en zal een hoofdspiegel met een diameter van 40 meter hebben.

De totale kosten van de onderneming worden geschat op 1.083 miljoen euro. Hoe hele project gefinancierd wordt is nog onduidelijk. Mogelijk wordt dit tijdens de volgende vergadering in december besloten. Verwacht wordt dat Brazilië voor die tijd ook zal toetreden tot de ESO.

De telescoop moet in 2022 klaar zijn voor gebruik, en zal een van de belangrijkste astronomische faciliteiten van de 21ste eeuw worden, als aanvulling op andere grote observatoria. Het observatorium moet helpen om belangrijke inzichten te verschaffen in onder andere de aard van zwarte gaten, vorming van sterrenstelsels, en de mysterieuze 'donkere materie' die het universum doordringt.

Op de vergadering in Garching gaven zes landen, namelijk Oostenrijk, de Tsjechische Republiek, Duitsland, Nederland, Zweden en Zwitserland hun volledige steun aan het project. Vier andere landen, België, Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijkgaven hun steun in afwachting van goedkeuring van hun regeringen, en de overige vier, Denemarken, Frankrijk, Portugal, Spanje committeerde zich om verder te werken aan een volledige goedkeuring. De steun van van twee-derde van de leden is voldoende om door te gaan met het project.

De telescoop zal worden geplaatst op de Cerro Armazones, een berg die slechts 20 kilometer verwijderd is van Cerro Paranal, waar op dit moment de Very Large Telescope (VLT) faciliteit, een reeks van met elkaar verbonden optische telescopen, van de ESO gestationeerd is.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug