Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brasilia sluit federale gebouwen af om te voorkomen dat pro-Bolsonaro-demonstranten deze proberen binnen te vallen

Datum : 15/06/2020
Land : Brazilië

Brasilia sluit federale gebouwen af om te voorkomen dat pro-Bolsonaro-demonstranten deze proberen binnen te vallen

Gouverneur Ibaneis Rocha verbood auto- en voetgangersverkeer langs de hoofdweg die de belangrijkste federale overheidsgebouwen van Brazilië herbergt, waardoor de protesten van Bolsonaro-aanhangers die regelmatig in het gebied voorkomen, worden voorkomen.

De deelstaatregering vaardigde het besluit op zaterdagavond uit, nadat een kleine extreemrechtse groep aanhangers van de president probeerde het Congres binnen te vallen. Volgens het decreet was het gebied gesloten vanwege de noodzaak grote bijeenkomsten te vermijden tijdens de coronavirusepidemie, en vanwege de dreigementen van sommige demonstranten tegen de democratische instellingen van Brazilië.

Met de sluiting van de Esplanada, zoals het centrale gebied van Brasilia bekend staat, ontmoetten Bolsonaro-supporters elkaar in andere gebieden, waaronder het hoofdkwartier van het leger in de stad, volgens afbeeldingen van CNN Brasil TV.

De demonstranten, die Bolsonaro bij talloze eerdere gelegenheden heeft begroet, beschuldigen het Hooggerechtshof en het Congres van het blokkeren van het vermogen van de president om te regeren. Bolsonaro is de afgelopen weken in toenemende mate in botsing gekomen met het Hooggerechtshof.

In São Paulo gaf de politie alleen toestemming voor gelijktijdige protesten van zowel aanhangers als tegenstanders van Bolsonaro op verschillende locaties. De protesten waren grotendeels vreedzaam.

Op zondag twitterde rechter Gilmar Mendes van het Hooggerechtshof dat Bolsonaro mogelijk een misdaad heeft begaan, toen de president mensen aanmoedigde om in te breken in ziekenhuizen en intensive care-afdelingen te filmen om te controleren of de bedden al dan niet vol waren en zo fraude te voorkomen door het aantal mensen met ernstig COVID-19 op te blazen.

Brazilië is het nieuwste epicentrum van de pandemie geworden met meer dan 850.500 gemelde gevallen en meer dan 42.700 doden. Alleen de Verenigde Staten hebben hogere cijfers. "Het is beschamend, om niet te zeggen belachelijk, dat ambtenaren complottheorieën stimuleren en de volksgezondheid in gevaar brengen", twitterde Mendes.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug