Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Braziliaans bedrijf aangeklaagd na mijnramp

Datum : 23/09/2019
Land : Brazilië

Braziliaans bedrijf aangeklaagd na mijnramp

De Braziliaanse federale politie heeft voorgesteld het Braziliaanse mijnbedrijf Vale en het Duitse beveiligingsbedrijf Tüv Süd aan te klagen naar aanleiding van een mijnramp waarbij in januari van dit jaar minstens 248 mensen omkwamen. De slachtoffers vielen in een modderstroom die, na het doorbreken van de Feijão dam, de kantine van het bedrijf, verschillende kantoren en een nabij gelegen dorp overspoelde. Het gaat om de ergste industriële ramp in de Braziliaanse geschiedenis. 22 slachtoffers zijn nog altijd niet gevonden.

De politie zegt dat beide bedrijven vervalste documenten gebruikt hebben om aan te tonen dat de dam stabiel was. Zeven medewerkers van Vale en zes van Tüv Süd zullen worden aangeklaagd, aldus een bericht van het Braziliaanse mediabedrijf O Globo. In juli veroordeelde de rechter Vale al tot het betalen van verschillende schadevergoedingen, omdat zij verantwoordelijk zou zijn voor alle schade, waaronder de economische effecten van de ramp.

Tüv Süd had de dam enkele maanden voor de ramp nog geïnspecteerd. De dam sloot een reservoir af met mijnafval uit het gebied van de afgelopen tientallen jaren. Dit soort dammen kunnen gevaarlijk zijn als de vaste materialen waarvan ze gemaakt zijn, om verschillende redenen, vloeibaar worden. Hierdoor neemt het risico op het doorbreken van de dam sterk toe. Documenten en interne e-mails van Tüv Süd laten zien dat het bedrijf er al jaren van op de hoogte was dat dit proces gaande was bij de Feijão dam.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug