Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Braziliaans bedrijf beschuldigd van 'slavenarbeid'

Datum : 19/06/2014
Land : Brazilië

Braziliaans bedrijf beschuldigd van 'slavenarbeid'

Aanklagers in Brazilië zijn een wettelijke procedure begonnen tegen Odebrecht, het belangrijkste constructiebedrijf in het land. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd 500 Braziliaanse arbeiders in Angola onder ‘slaafachtige omstandigheden’ te laten werken. Volgens de aanklagers maakte Odebrecht zich schuldig aan “mensenhandel” toen het arbeiders naar een biobrandstof fabtiek vervoerde.  De aanklagers eisen 220 miljoen USD als schadevergoeding voor de arbeiders. 

Odebrecht zei pas te reageren wanneer ze officieel op hoogte was gesteld van een wettelijke actie. Het grootste constructiebedrijf  van Latijns Amerika is in 1941 opgericht als een bouwbedrijf, maar is nu actief in andere sectoren, zoals petrochemie, olie, wapens en grootschalige landbouw. Het bedrijf werkt sinds 1984 in Angola en wordt beschouwd als de grootste particuliere werkgever in de voormalige Portugese kolonie, met zo’n 20.000 werknemers.

De aanklacht, die bij het Hof ban Arbeid in Araraquara is ingediend door openbaar aanklager Rafael Araujo Gomes, heeft te maken met de bouw van een biobrandstof bedrijf in Angola.  Gomes heeft ook de federale politie en federale aanklagers op de hoogte gesteld van de wettelijke acties, wat kan betekenen dat directeuren van het bedrijf ook strafrechterlijke vervolging te wachten kan staan. 

Volgens de aanklagers “waren honderden arbeiders het slachtoffer van mensonterende arbeidsomstandigheden, die strijdig zijn met de menselijke waardigheid. Hun vrijheid werd beknot, omdat ze geen recht hadden te gaan en staan waar ze wilden.” De aanklacht stelt dat de arbeiders ”behandeld werden als moderne slaven” , wat nog werd verergert doordat “ze alleen waren in een vreemd land en geen weerstand konden bieden.” 

De aanklager zei dat het bedrijf de Braziliaanse ambassade in Angola niet om arbeidsvisa voor werknemers had gevraagd, maar on gewone visa, die hen niet het recht op arbeid bieden. Hij zei ook dat Odebrecht  “schaamteloos had gelogen tegen de Ambassade van Angola”, door te zeggen dat de arbeiders “voor zaken” naar Angola reisden en daar minder dan dertig dagen zouden blijven (de limiet van een gewoon visum). Maar de vliegtickets van de arbeiders tonen aan dat ze niet binnen dertig dagen zouden terugkeren. 

Volgens de aanklager hanteerde het bedrijf deze methoe om “zeker te zijn van werknemers die niet over de omstandigheden konden klagen, geen ander werk konden vinden en die zelfs niet de bouwplaats konden verlaten.” De abeiders zeiden dat ze zich niet konen verzetten, omdat “ze alleen waren in een land ver weg.” De arbieders liepen meerdere risico’s, tot aan gevangenschap toe. Ook de behandeling van de arbeiders zou een schending zijn van internationale verdragen tegen mensenhandel.  Onder de Palermo Protocols, die Brazilië heeft getekend, is er sprake van mensenhandel als mensen gebruikt worden voor werk, terwijl ze gedwongen of bedrogen worden over de omstandigheden waarin ze komen te werken, of als ze in “kwetsbare situatie terechtkomen”.  

De aanklagers willen dat Odebrecht  220 miljoen USD betaalt aan de arbeiders en ook willen ze dat openbare banken hun leningen aan het bedrijf intrekken. Er is nog een verdere eis dat het bedrijf tussen 0,1 en 20 procent van haar bruto jaaromzet betaalt als boete.  Volgens de aanklager vereist deze zaak een “absoluut voorbeeldige straf”, zodat het bedrijf  “zich niet aangemoedigd voelt dit gedrag in de toekomst te herhalen.”

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug