Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaans bedrijf JBS betaalt USD 3,2 miljard aan boete

Datum : 31/05/2017
Land : Brazilië

Braziliaans bedrijf JBS betaalt USD 3,2 miljard aan boete

Het vleesverpakkingsbedrijf JBS, een van de grootste ter wereld, heeft ingestemd met de betaling van USD 3,2 miljard aan boete voor zijn rol in de Braziliaanse corruptieschandalen.

De betalingen zullen in december dit jaar beginnen en het bedrijf heeft 25 jaar de tijd om het volledige bedrag te voldoen. De boete is nog hoger dan het bedrag dat is opgelegd aan het bouwbedrijf Odebrecht, dat USD 2,6 miljard moet betalen.

President Michel Temer loopt gevaar uit zijn ambt te worden gezet door een getuigenis van de eigenaars van JBS, Joesley and Wesley Batista. De twee, die afgelopen week hun bestuursfunctie hebben neergelegd, zeggen dat ze de afgelopen jaren aan ongeveer 1.900 politici steekpenningen hebben betaald.

Joesley Batista gaf de aanklagers ook een audiotape – die gelekt is naar de pers – waarop Temer goedkeuring verleent aan het geven van smeergeld aan politici, onder wie Eduardo Cunha, die nu in de gevangenis zit.

Het onderzoek naar het grootste corruptieschandaal ooit in Brazilië loopt al drie jaar en het aantal mensen dat erbij betrokken is, blijf stijgen. Het Hooggerechtshof heeft goedkeuring verleend voor een onderzoek naar de aantijgingen tegen president Temer. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug