Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Braziliaans bedrijf wil bedreigde diersoorten klonen

Datum : 16/11/2012
Land : Brazilië

Braziliaans bedrijf wil bedreigde diersoorten klonen

De Braziliaanse corporatie voor landbouwonderzoek Embrapa wil in de toekomst diersoorten die in Brazilië bedreigd worden, zoals de jaguar en de manenwolf, gaan klonen. Het project wacht op goedkeuring van de juridische afdeling. Dit project vindt plaats samen met de dierentuin van Brasilia, waar de gekloonde dieren terecht zullen komen.

Twee jaar geleden is er door medewerkers van de organisatie al genetisch materiaal van dode dieren afgenomen, maar in de toekomst zal er ook met levende dieren gewerkt worden; niet alleen om materiaal te verzamelen, maar ook om kunstmatig te insemineren en te klonen. Een van de technieken die gebruikt kunnen worden is te vergelijken met die van het schaap Dolly.

Bij deze techniek wordt de kern van de eicel verwijderd (dit is de cel die aanleiding geeft tot het ei) en geplaatst in het te klonen dier. Embrapa heeft ervaring met het klonen van vee en dit willen zij nu overbrengen naar het klonen van wilde dieren. Maar hierbij is het klonen nog niet gebruikt en zelfs bij runderen is het soms inefficiënt. Er zal dus nog veel onderzoek aan vooraf gaan, maar als dit project slaagt, zal dit het eerste wilde dier zijn dat in het land gekloond wordt.

De bestudeerde diersoorten zullen geen dieren zijn die sterk bedreigd worden, maar wel dieren waarvan de populatie is afgenomen. De toekomstige gekloonde dieren zullen worden gehouden in een dierentuin, waar ze bestudeerd zullen worden en gebruikt worden voor de natuurlijke aanvulling van de dieren die sterven. Maar volgens onderzoekers zouden deze dieren niet in staat zijn om in het wild te leven.

Het voornaamste doel van het onderzoek is dan ook niet de instandhouding van diersoorten (omdat klonen immers genetische diversiteit verminderen), maar het bestuderen van de techniek en het kijken of het mogelijk is om dit soort dieren te produceren.

Foto: Manenvos

Bron : BBC Brasil
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug