Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Braziliaans Congres stelt stemming controversiële boswet uit

Datum : 13/05/2011
Land : Brazilië

Braziliaans Congres stelt stemming controversiële boswet uit

De Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden heeft het stemmen voor een wet die ontbossing makkelijker zou maken uitgesteld. Het gaat om een controversiële wet die de huidige regeling dat 80 procent van de Amazone en 20 procent van andere gebieden bebost moet blijven, zou vergemakkelijken. Na een twaalf uur durend debat werd de stemming uitgesteld tot volgende week.

Voorstanders van de wet beweren dat de huidige wet die de bossen beschermt Brazilië verhindert zich economisch te ontwikkelen. Het land zou opener moeten worden voor agricultuur. Het wetsvoorstel werd gemaakt door Aldo Rebelo, leider van de Braziliaanse Communistische Partij. Zijn voornaamste argument is dat de huidige wetgeving arme boeren verhindert te groeien, waardoor ze gedwongen zijn in armoede te leven.

Milieuactivisten vrezen dat de nieuwe wet, in combinatie met de economische groei van Brazilië en de internationale vraag naar landbouwproducten,  zal leiden tot meer ontbossing. Afgelopen december publiceerde de Braziliaanse overheid een rapport waaruit bleek dat de ontbossing in de Amazone op zijn laagst in 22 jaar is.

Het voorstel staat al weken onder heftig debat in Brazilië. Als het voorstel de Kamer van Afgevaardigden doorkomt, zal het naar de Senaat gaan voor een stemming.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug