Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaans leger zal favela's bezetten

Datum : 25/03/2014
Land : Brazilië

Braziliaans leger zal favela's bezetten

De minister van Justitie Jose Eduardo Cardozo verklaarde maandag in een persconferentie dat het leger en de nationale veiligheidstroepen de Mare favela’s zullen bezetten in aanloop van het wereldkampioenschap voetbal. Cardozo sprak voor de persconferentie met de gouverneur van Rio de Janeiro, Sergio Cabral.

De bezetting van de favela’s (krottenwijken) zal helpen om de veiligheid te garanderen op een plek waar nu gewelddadige drugsorganisaties de scepter zwaaien en waar 100.000 mensen wonen, aldus de regering. Het leger en de veiligheidstroepen ondersteunen de regionale politie tijdens een operatie om de drugsorganisaties te verdrijven die nu de Mare favela onder controle hebben. De Mare favela ligt in het noorden van Rio en zal voor onbepaalde tijd bezet worden. 

Het “pacificatiebeleid”, van start gegaan in 2008, heeft de regering van Rio toegestaan om Pacificatie Politie Eenheden op te zetten in 38 favela’s die onder controle stonden van drugsorganisaties. Het beleid heeft voor permanente aanwezigheid van politie-eenheden en dienstverleners in de arme wijken gezorgd. De activiteiten van het leger zullen zich beperken tot een specifieke zone in Mare, zoals verzocht werd door de regering van Rio om zo de “rechtsorde te garanderen”,  aldus Cardozo, minister van Justitie. 

De gouverneur van Rio heeft afgelopen vrijdag aan president Rousseff gevraagd om de versterkingen. Gewapende groepen hadden de dag ervoor drie politiebureaus overvallen in favela’s die al “gepacificeerd” waren.

 
 
 
Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug