Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Braziliaans machismo moet stoppen

Datum : 01/12/2015
Land : Brazilië

Braziliaans machismo moet stoppen

Volgens statistieken worden er in Brazilië dagelijks 1.500 mensen verkracht, maar nu zijn er veel vrouwen in opstand gekomen. Aanleiding voor de protesten zijn de seksistische reacties op een twaalfjarig meisje dat deelnam aan een kookprogramma op televisie. ”Kijk, een pornoster van twaalf jaar”, klonk het. En: ”Het is de schuld van sexy Valentina dat er pedofielen bestaan.”

”Het wordt afgedaan als een grapje, als iets ‘normaals’, maar de realiteit is schrijnend. Pedofilie zit diep verankerd in onze maatschappij”, zegt Julia de Faria, oprichter van Think Olga, een organisatie voor vrouwenrechten. Ze kwam direct in actie met de hashtag #primeiroassédio (#mijneersteintimidatie).

Meer dan 80.000 mensen vertelden onder de hashtag over hun eigen ervaringen met aanrandingen, verkrachtingen en seksuele intimidaties. Uit een analyse daarvan bleek dat vrouwen gemiddeld op hun negende voor het eerst seksueel worden lastig gevallen. ”Veel vrouwen denken: het is onze eigen schuld. Dat is wat meisjes hier wordt aangeleerd”, aldus Bia Cardoso, voorzitter van blogueiras feministas, een groep feministische bloggers.

Ontwerpster Marianna Morgado (36): “Je groeit als meisje op met de regels: zit netjes, nooit met je benen wijd, want dan is je broekje te zien. Kijk een man nooit recht in zijn ogen, want hij kan zich aan je vergrijpen. En kleed je niet te bloot, anders lok je verkrachting uit.”

Naast de protesten online zijn er ook dagelijks massademonstraties door het hele land waar tienduizenden vrouwen aan meedoen. In Braziliaanse media spreekt men al van de “Braziliaanse Lente van de vrouwen”.

 

Bron : Welingelichte Kringen
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug